Altijd al eens willen weten hoe oma brood bakte of opa de paarden besloeg?

Op Hemelvaartsdag 17 mei kunt u aan het Milderspaat in Nederweert-Eind weer terecht voor een gezellige dag in Openluchtmuseum Eynderhoof. Op deze dag staan al onze ambachten in het zonnetje.

Gidsen nemen u deze dag mee door de tijd van grootmoeder en leiden u langs de vrijwilligers die u graag over hun ambacht vertellen, maar zeker ook hun kunsten laten zien. Of het nu gaat om de bakker, smid of houtdraaier, maar ook de zager, vlechter of spinster allemaal kunnen ze u de kunstjes van hun vak laten zien en kunt u genieten van de mooie spullen die deze ambachten voortbrengen/brachten.

Natuurlijk kunt u ook naar de tentoonstelling de kleerkast over de kleding uit grootmoederstijd. U leest het al er is weer genoeg te beleven bij Eynderhoof. Laat u deze dag dan ook door de gidsen begeleiden en vertellen over de gebruiken van 1900 en de ambachten die werden uitgevoerd. Hier hoort u natuurlijk ook alles over de geschiedenis van Eynderhoof zelf.

Men moet het ijzer smeden als het heet is…….

Op zondag 20 mei a.s. wordt er weer gesmeed op Eÿnderhoof. Deze zondag is het kunstsmeden en koperslagersdag. Aan het Milderspaat in Nederweert-Eind is dus weer van alles te beleven. Vanaf 13.00 uur gaan de poorten open en kan men alle ambachten gaan bezichtigen en natuurlijk genieten van een heerlijk bakske koffie met vlaai erbij!

Sinds er brons en ijzer beschikbaar is wordt er al gesmeed. De smid was een belangrijk persoon in dorp en stad. De smeden maakten gereedschappen voor thuis en op het veld, maar ook wapens om zich te verdedigen. Vooral zwaarden en messen waren vroeger gewilde artikelen.

De messen uit Damascus waren zeker bijzonder, deze waren uit lagen opgebouwd, waardoor ze taai en buigzaam, maar ook hard waren. De techniek die daarvoor gebruikt werd heet wellen. Het ijzer, een hard stuk en een zacht stuk platijzer, worden op smelttemperatuur gebracht en met zilverzand bestrooid, waardoor het smeltbad constant blijft. Door die twee stukken platijzer snel te hameren vloeien de twee stukken ineen. Door de stukken door ter knippen en het proces te herhalen kan men meerdere lagen maken. De smeden zullen dit op deze dag graag laten zien en uiteraard hierover vertellen. Daarnaast zijn er een aantal voorbeelden aanwezig zodat u kunt zien hoe e.e.a. vroeger eruit zag. In de werkplaats en hier omheen zijn allerlei producten en kunstwerken te zien.

Zoals u hebt kunnen lezen is er ook nu weer van alles te beleven en ook de tentoostelling de Kleerkast is zeker de moeite waard.

Wist u trouwens dat Eynderhoof één van de drie uitjes van Limburg is geworden van het land van de ANWB. Een resultaat om trots op te zijn!

Milderspaat 1, Nederweert-Eind

Entree volwassen € 5.- kind € 2.- .

 

 

 

 

Voor meer informatie; www.deheerlijkepeel.nl of www.eynderhoof.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s