Expositie ‘Blessé’ van Angelique Cremers opent met een performance aan de Langstraat in Weert.

De winnaar van ‘de KUNSTINWEERT 2011’ heeft het centrale expositiegebouw aan de Langstraat In Weert ondergedompelt in de nacht. Hier en daar verspreiden de waxinelichtjes genoeg gloed om al een vaag tipje van de sluier te lichten.

Het onderwerp van deze expositie is dan ook ernstig en gruwelijk. Zo gruwelijk dat er misschien nog wel meer rafels aan de randen hadden mogen verschijnen aan de werken in deze expositie.

Vrouwenbesnijdenis is nog steeds algemeen goed binnen sommige culturen en wordt vaak onder erbarmelijke hygiënische omstandigheden met vaak nog meer erbarmelijk instrumentarium verricht. Dit treft overigens niet alleen vrouwen, ook jonge jongens worden tot op de dag van vandaag ernstig getraumatiseerd bij besnijdenissen met verre van steriel gereedschap.

Toch is een besnijdenis bij vrouwen vaak dermate verminkend dat ze nooit maar dan ook nooit meer het genot zal kunnen hebben aan sexuele gemeenschap. En veel vaker ook voor de rest van haar leven ernstig ongemak en zelfs pijn zal ondervinden van deze brute ingreep in haar vrouwelijkheid.

Angelique heeft bij deze expositie een boek gemaakt, waarvan de opbrengsten naar een goed doel gaan om deze misstanden aan de kaak te stellen en enige verlichting te brengen voor de getraumatiseerde slachtoffers.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Voor meer werk kijk op www.dekunstudio.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s