De natuur krijgt lentekriebels in de Peel.

Gezinstocht vanuit het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

De klok staat op zomertijd, de dagen worden langer en de natuur krijgt weer kleur. Je kunt er niet meer omheen, het is Lente! We hebben met zijn allen weer zin om naar buiten te gaan. En wat is er dan leuker om, samen met je (klein)kinderen mee te doen met een ontdektocht in De Groote Peel. Op zondag 22 april bijvoorbeeld met de Peel Ontdektocht Lentekriebels. Starten kan om 11.00 of om 14.00 uur bij Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Telefonisch opgave is gewenst op nummer: 0495 – 641 497.

De natuur zit vol met wonderen die ons telkens weer verbazen. Maar het grootste wonder is toch wel het ontwaken van de natuur in de lente. Vanonder een dikke laag papperige bladeren piept als bij toverslag een groen plantje omhoog. Bomen en struiken zitten het ene moment nog in knop, een paar dagen later bloeien ze zo uitbundig dat het lijkt alsof  ze nooit kaal zijn geweest. Nu maken planten en bomen niet veel rumoer bij dit ontluiken in het voorjaar, bij vogels is dat wel even wat anders. Vooral de mannetjes maken zich gigantisch druk en dat is ook niet gek. De vogelvaders in wording moeten op zoek naar een geschikte partner en dan indruk maken op het vrouwtje van hun keuze. Vaak zijn er ook nog kapers op de kust en moeten ze hun rivalen te lijf. Maar als het dan eindelijk klikt en de match is gemaakt begint het echte werk; het maken van een nest voor het nageslacht. Het leuke is dat we al die perikelen overal om ons heen kunnen horen, zien en volgen. Of je nu in de tuin of in de natuur bent, vogels zijn overal.

Het ontluiken van de lente en het ontstaan van nieuw leven is de inspiratie voor de Peel Ontdektocht Lentekriebels op zondag 22 april. Tijdens een wandeling in De Groote Peel gaan de deelnemers goed kijken, luisteren en zo ontdekken ze wat er in de natuur gebeurt. En door het doen van verrassende opdrachten worden de (lente)zintuigen extra geprikkeld. Natuurlijk gaan ze ook kijken naar de vogels die broeden op het Meerbaansblaak  en in de nestkastjes van het vogeltjesbos. Vroege vogels kunnen om 11.00 uur op pad, maar wie last heeft van voorjaarsmoeheid kan om 14.00 uur nog starten. Geniet van de Lente!

 

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Vanaf 1maart is het Buitencentrum elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s