Met Pasen FOLKLORE in Openluchtmuseum Eynderhoof.

Op 8 april start het seizoen van Eynderhoof weer.

Een grote groep van inmiddels 390 vrijwilligers, waaronder veel ambachtslieden in hart en nieren, heeft in de 22 jaar dat ons museum bestaat een groot aantal historische gebouwen, die om welke reden dan ook moesten verdwijnen, in het museum in ere hersteld.
In die gebouwen hebben vele ambachten hun eigen plek gevonden en worden ze weer op de wijze van vroeger uitgeoefend, compleet met de gereedschappen en materialen van toen. Op deze manier is een historisch en nostalgisch dorp ontstaan waarin sfeer en gastvrijheid de boventoon voert, veel te zien is door alle bedrijvigheid van vroeger, met zijn eigen geluid en de geur van vers gebakken brood uit eigen bakhuis.

Eynderhoof heeft een smederij, schoenmakerij, kuiperij, schilderswerkplaats, boomzagerij, bakhuis, boerderij met woonhuis, vlechterij, klompenmakerij, pottenbakkerij, motorenloods, weefkamer, imkerij, maalderij en een stroopmakerij die dit jaar klaar komt. Alles is omgeven met tuinen, akkers, groen en boomgaarden waar men rustig in kan wandelen en kennis maakt met het wonen en werken in de Peel.

Er zijn tentoonstellingen over wassen en strijken in het verleden, een Linnenkamer, waar vlas en wol wordt verwerkt en geweven.”Van stenen mes tot bronzen bijl” is een unieke Multi-media presentatie over het archeologisch verleden rond de Peel. Elk jaar heeft het museum een eigen thema en voor 2012 voert de tentoonstelling de titel “ De kleerkast van Eynderhoof”, samengesteld met kleding en textiel van onze voorouders, volksdracht rond de Peel.

Inmiddels bestaat het Openluchtmuseum Eynderhoof al meer dan 22 jaar en hebben vele honderdduizenden bezoekers de weg naar Nederweert Eind gevonden. Daarbij is het grootste compliment dat velen het bezoek jaarlijks herhalen. Een bezoek dat men ervaart als een gemoedelijke en leerzame blik in het verleden, voor elk wat wils, maar vooral ook met voldoende gelegenheid voor een eigen invulling. Een museum waarin je kunt zien, voelen, ruiken en proeven! Voor de kleinsten is een speurtocht uitgezet (het kabouterpad) en voor de wat oudere kinderen zijn er volksspelen, speurtochten en speeltoestellen uit vroeger tijd.

Eynderhoof ligt aan de rand van twee prachtige natuurgebieden en vanuit het museum vertrekken diversen routes en is onze parkeerplaats een knooppunt en opstapplaats om de omgeving te voet of met de fiets te verkennen. Onze herberg biedt voldoende plek om even uit te rusten onder het genot van een heerlijk kopje koffie met vlaai of knapkoek uit eigen bakhuis.

Op 1ste Paasdag 8 april bent u vanaf 13.00 uur van harte welkom bij Openluchtmuseum Eynderhoof. Deze dag komt zelfs de paashaas op bezoek!

Pasen is een oud lentefeest ter ere van de zon, het feest van de opstanding

Pasen, bij veel mensen is niet meer bekend waar het voor staat, maar vast staat dat het met Pasen daarnaast altijd gaat over de vruchtbaarheid. Door middel van allerlei symbolen en gebruiken rondom het Paasfeest ziet men dat vruchtbaaheid een belangrijk item is. Het ei staat voor als zinnebeeld van vruchtbaarheid en ontkiemend leven. Het is natuurlijk geen toeval dat de haas gezien werd als het dier dat de eieren achter de struiken verstopte (vandaar dat dit het nog steeds bestaat en kinderen nog altijd eieren zoeken die vestopt zijn door de paashaas). De haas zelf werd beschouwd als symbool van vruchtbaarheid, omdat hij zich zo sterk voortplantte. Hij bezat echter nog een bijzondere eigenschap. Doordat hij vroeger een vogel was geweest (een godin had hem omgetoverd in een viervoeter) kon hij met Pasen ook zelf eieren leggen. En dat deed hij natuurlijk achter de struiken. Kennelijk was de invloed van zijn zinbeeldige betekenis op de mens zo groot, dat deze zich begon voort te planten in een tempo waarvoor de persoonlijke eierproductie van de haas tekortschoot. Vandaar dat wij nu gebruik maken van de oogst van mega kippenstallen 😉

Paasdag kunnen gezinnen met kinderen om 14.00 uur deelnemen aan een grote eierzoektocht door het museum en de tuinen, waarna er om 15.00 uur gezamenlijk de eieren getikt en gekneusd kunnen worden om heerlijk opgegeten te worden met echt Paasbrood uit het bakhuis. Dit alles word opgeluisterd door de klanken van de Paashoornblazer.

Verder is het gehele museum in bedrijf er word gebakken, gesmeed, enz. en de kinderen kunnen genieten van de kinder volksspelen en op de houten speel toestellen spelen.

Voor de nieuwsgierige of de herhaalbezoekers is er de nieuwe wisseltentoonstelling “De Kleerkast van Eynderhoof” te bezichtigen.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s