Kunst – O – Foon het live kunst- en cultuurprogramma van WeertFM op Paaszondag vanuit ‘De Beatrïx’.

De maand april is de maand van de filosofie, dit maal met het thema ‘De Ziel’.

De ziel is al meer dan 2500 jaar het onderwerp van gesprek van theologen, filosofen. wetenschappers en kunstenaars. Men heeft de ziel geprobeerd te vinden, in het lichaam, in de taal en in de wetenschap, maar de ziel laat zich niet vatten. Wat is de ziel? Waar kunnen we haar vinden? Behoort de ziel enkel aan mensen toe? Neurowetenschappen hebben de afgelopen jaren nieuw licht geworpen op menselijk gedrag en de herkomst van complexe emoties. Sommigen verklaarden de ziel zelfs dood. Dit heeft invloed op ethische, politieke en existentiële vraagstukken.

Filosofie Nacht Op 13 april 2012 vindt de 11e editie van de Filosofie Nachtplaats. Met meer dan 900 bezoekers en 50 sprekers is de Nacht het grootste filosofische publieksevenement in Nederland.

In 2012 staat tijdens de Nacht ‘De Ziel’ centraal. Door middel van live interviews, debatten en nog veel meer zullen we de ziel in al haar facetten onderzoeken. Bestel tickets voor de Filosofie Nacht.

Wij hebben ook diverse gasten aan tafel die verder op dit thema ingaan.

– Tamara Straatman met haar inventie ‘psycheparty’, zoiets als Tupperware voor de ziel. Landelijk al veel in het nieuws geweest en nu aan ‘den ziele’ te ondervinden na de uitzending. Zie ook http://www.psycheparty.nl/ en http://www.tamarastraatman.nl/

– Zen meditatie, hoe lichamelijk ongemak de ziel bevrijden kan. Ria Soers komt vertellen dat dit niets met yoga te maken heeft maar alles met loslaten van ‘de grote klepperaar’ in ons hoofd. Zie ook http://www.zen.nl/weert/

– Henk Simons, Weerter stadsdichter zal in dichterlijke vorm onze zielen raken. Zijn pennenvruchten  zijn vaak lyrisch van aard en wij maken ons op om onze Weerter ziel te laven. Zie voor zijn gedichten betreffende onze stad http://www.weert.nl/Gedichten-stadsdichter-Henk-Simons.html

– Tineke Prins zal dit jaar bij de opening van de KunstInkijk een rondleiding verzorgen langs de diverse Kunstwerken in de Tiendschuur. Daarbij zal ze de ziel van het Kunstwerk middels de woorden van de diverse Kunstenaars ontvouwen. Een kleine handleiding dus en een gedeelde ervaring, want ziet de toeschouwer ook dit innerlijk. Opening om 10.15 uur op Paasmaandag in de Tiendschuur. Tentoonstelling van 9 april t/m 10 juni voor openingstijden kijk op http://museum.erfgoedhuisweert.nl/

Ook is op deze paasdag de atelierroute van 11.00 tot 17.00 uur. In de folder ook te verkrijgen ter plekke in de Tiendschuur staat de route en de kunstenaars welke bezocht kunnen worden.

Uiteraard is Riya Geboers ook weer van de partij met een uitgewogen lijst over de ziel. Deze lijst wordt gepubliceerd op de site van http://www.bibliocenter.nl/ zodat U op Uw gemak kunt bekijken wat voor Uw ziel de moeite waard is om te lenen.

Muziek komt van Meadow zie ook http://www.meadowtheband.nl

Songwriter Marcel Jansen borduurt verder aan zijn lappendeken van sferische folk-popsongs onder de naam Meadow.

Samen met Tom Veugen en David Broeders graaft hij steeds dieper in het stuk vruchtbare aarde dat aanvankelijk op de kaart werd gezet door ontdekkers als Nick Drake en later verkend door andere artiesten à la Sufjan Stevens, Fink  of Fleet Foxes.

Gedreven om de wereld in te trekken, werken deze jongens momenteel aan nieuwe songs, gewapend met poëtische  teksten en uitgerust met een arsenaal aan tokkelinstrumenten.

Dit programma wordt live uitgezonden via WeertFM 107.5 in de ether tussen 11.00 en 12.00 uur. Ook nog te volgen via uitzending gemist op de site  http://www.weertfm.nl

En natuurlijk even gezellig napraten met onze gasten over hun ziel en zaligheid. Paul Sterk weet natuurlijk de zaak goed in gang te zetten met een Ziel……    ige column en Tamara geeft een staaltje psycheparty weg.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst, Kunst - 0 - Foon, muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s