Nieuw seizoen Eynderhoof; de Kleerkast van Eynderhoof.

Vooruitlopend op de opening va zondag 1 april aanstaande wil Eynderhoof u alvast attenderen op de wisselexpositie voor het seizoen 2012. De hofdames en portier van het museum, die vooral tijdens trouwerijen in hun mooiste kledij de gasten ontvangen, doen dit voor deze gelegenheid ook vanaf 13.00 uur bij de ingang van het museum.

Achtergrond

In haar 22 jarig bestaan is aan het  Openluchtmuseum Eynderhoof al heel wat oude kleding aangeboden. Alles is netjes opgeslagen in een van de velen linnenkasten, maar daarmee wel weggestopt voor het grote publiek. Omdat de mode en kleding weer grote belangstelling heeft, wordt ook de geschiedenis van textiel en linnen weer boeiend.

Voor dit thema heeft het museum de hulp ingeroepen van een aantal experts om alle kleding in de juiste tijd te plaatsen. Vooral het vele ondergoed van de vorige eeuw. Wat was ook alweer een borstrok, een directoire, een klapbroek of  een “open rijtuig”? In Eynderhoof gaat men iets vertellen over het gebruik, maar zeker over de ontwikkelingslijn van toen naar nu. Het is verrassend op welke manier kleur en versieringen vroeger al gebruikt werden en wat onze flora en fauna leverden als materiaal.

Ook de werkkleding krijgt in dit ambachtenmuseum natuurlijk voldoende aandacht; denk daarbij aan de vele soorten schorten. Meer dan 20 dessins zijn te zien in de textielkamer op de bovenverdieping van Lieberte Gon, De “Gooi kamer” is geheel ingericht in de sfeer van het bezoek van de dorpspastoor en op de Meidenkamer is de inhoud van de meidenkist en het gebruik ervan te zien. Tussendoor wordt ook nog aandacht besteed aan het opmaken van het bed zoals dat in de vorige eeuw gebruikelijk was.

In de wisseltentoonstelling in  de schuur “Bi-j Braobe  vindt men de boerenkleding. Een van de kledingstukken is “de kattenaate schôllek, waarvan maar liefst 10 soorten tentoon gesteld worden, zoals ze werden gedragen door de turfsteeksters en boerinnen. Overigens droegen de boerinnen destijds vooral sobere kleding waarvan veel te zien is op de vele paspoppen die deze expositie weer levend maken.

Onze voorouders waren zuinig op hun kledingstukken en wat kapot was werd niet zo maar weggegooid. Het naaiwerk en verstelwerk hoorden ook bij de dagelijkse bezigheden. Daarvoor is er een naaikamertje ingericht met al zijn fournituren en klein vak artikelen.

Bijzonder is ook de verzameling van dameshoedjes, van het “kapothoedje”, de kornetjes  en het bont. Deze lagen in de kast, wachtend op de zon- en feestdagen om gedragen te worden. Ze worden allemaal tentoon gesteld in een nieuwe etalage boven op de overloop van  museumschuur “Lieberte gon”.

Creatief was men ook in grootmoeders tijd. De textielnijverheid speelde een grote rol in het huishouden of als vulling van de vrije tijd. Denk daarbij niet alleen aan het haken en breien, maar zeker aan het borduren van de vele overhanddoeken die het handdoekrekje versierden (mij keuken is mijn trots) als pronkstuk van de keuken en teken van orde en netheid. In Eynderhoof is een verzameling van een 20 tal  verschillende spreuken en afbeeldingen  te zien op de zolder van “Broabe”, in een speciaal voor dit thema aangepaste tentoonstelling “Wassen en Strijken”,  nu ook bereikbaar via een stoellift

Kortom, het belooft ook nu weer een  bijzonder jaar te worden, met oog voor kleding en textiel. De textielgroep van het museum, met meer dan 20 vrijwilligers, zal u graag ontvangen op de textiel- en linnenkamer voor een uitvoerige toelichting over het gebruik van textiel in en voor grootmoeders tijd.

Heel bijzonder zullen de Mode- en kledingshows op  17 juni en 12 augustus worden. En niet te vergeten de prachtige door het thema geïnspireerde optocht tijdens Festeynder, “ Kleren maken de man”. Tenslotte de Historische Modeshow door de Groep van Mia Cobben uit  Beegden op zondag 2 september 2012.

Voor meer achtergrond informatie over het thema of de activiteiten van Eynderhoof verwijzen we graag naar onze website www.eynderhoof.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s