Loop een Rondje om ’t Elfde in De Groote Peel.

Excursie met als thema veldnamen vanaf Buitencentrum De Pelen

Midden in Nationaal Park De Groote Peel ligt een grote waterplas, ’t Elfde genaamd. Deze, maar ook de andere veldnamen in De Peel hebben hun oorsprong in het verleden. Maar wat betekenen die namen en waar komen ze  vandaan? Het antwoord op deze vragen wordt gegeven tijden de excursie  ‘Rondje om ’t Elfde’ op zondag 11 maart. Deze wandeling van ongeveer elf kilometer start om 10.30 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,-  per persoon. Opgave vooraf is gewenst op telefoonnummer: 0495 – 641 497.

De Groote Peel is een gebied met een rijke cultuurhistorie. Vooral de periode van de grootschalige turfwinning in de negentiende en twintigste eeuw heeft een belangrijk stempel op het gebied en de streek gezet. De gevolgen van die turfwinning zijn te zien in het landschap. Het meest opvallend zijn de grote waterplassen die achterbleven na het uitbaggeren en het steken van het veen. Maar ook de peelbanen en vaartjes waarover het gedroogde veen als turf werd vervoerd zijn sporen uit het verleden.

Vaak hebben die landschappelijke elementen ook een naam. Op deze manier kon men vroeger een bepaalde plek in het landschap aanduiden. Deze namen vertellen iets over het gebruik in vroeger tijden of over een bijzondere gebeurtenis die er heeft plaatsgevonden. Soms werden percelen of peelbanen ook vernoemd naar families uit de streek, of vertelden ze iets over de gesteldheid van de grond. Veel van die veldnamen – oftewel toponiemen – van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Dat was geen eenvoudige klus, want het blijkt dat benamingen in elk dorp weer anders zijn. Vooral de provinciegrens speelt daarbij een belangrijke rol. Bovendien zijn de benamingen bij de overlevering vaak aangepast of verbasterd waardoor er van de oorspronkelijke naam weinig overbleef. 

Tijdens de excursie op zondag 11 maart duiken de deelnemers in het verleden van de Peel. De veldnamen zijn daarbij de rode draad van de wandeling. De route is ongeveer elf kilometer en gaat letterlijk door ’t Elfde, over de Moostscheiding en langs het Meerbaansblaak.

Deelnemers wordt geadviseerd om stevige, waterdichte schoenen te dragen. Ook een lunchpakket en voldoende (warm) drinken is zeker aan te raden.

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Vanaf 1maart tot 1 november is het Buitencentrum elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

Advertenties

Over Anki Raemaekers at AR Tekst en Beeld.

Culturele opinie en de Kunsten. - AR Tekst en Beeld - teksten - fotografie - multi media. - Stichting Cultureel Café Weert. - Docu-story.nl - documentaire een goed instrument om een online strategie te bepalen. - Social Media Club SMC0495 - WeertFM - radioprogrammamaker Cum Laude ABKM autonome kunsten te Maastricht - experimentele video en fotografie. Persoonlijke interesse in de psychologie van onderlinge relaties.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s