Foto-expositie ‘Dwalen door de Peelvenen’

Nando Harmsen in Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Nando Harmsen (42) is al sinds zijn jeugd bezig met fotografie. Hij heeft in al die jaren verschillende specialisaties ontwikkeld waaronder natuurfotografie. In Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) toont hij in maart en april veertien prachtige landschapsfoto’s, gedrukt op canvas. De foto’s zijn gemaakt in de Peelvenen, de uitgestrekt hoogveengebieden op de grens van Brabant en Limburg. De tentoonstelling ‘Dwalen door de Peelvenen’ is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van het Buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospel.

De Peel is al vaak door kunstenaars en fotografen vastgelegd. De planten en dieren, maar ook het verstilde en weidse hoogveenlandschap inspireerde menigeen tot het maken van prachtige en sfeervolle beelden. En al blijft het landschap door de eeuwen heen hetzelfde en verandert het alleen per seizoen, toch slagen de verschillende kunstenaars er telkens weer in om een eigen karakter en sfeer aan hun beelden te geven. Zo ook bij Nando Harmsen.

Nando maakt prachtige landschapsfoto’s van de Peel en veertien hiervan heeft hij laten afdrukken op canvas. Dit geeft de Peellandschappen een sfeer die doet denken aan authentieke schilderkunst. De kijker wordt in eerste instantie dan ook op het verkeerde been gezet en heeft het gevoel naar een zeer gedetailleerd landschapschilderij te kijken. Dit komt wellicht door het adembenemend mooie landschap, waarvan je je niet kunt voorstellen dat het gewoon ‘puur natuur’ is. De foto’s zijn feeëriek, soms zelfs bijna magisch en stralen daarnaast ook veel rust uit. Je ziet ook aan de foto’s dat de fotograaf het gebied goed kent. Dat hij weet op welk moment van de dag het licht het mooiste is en wanneer de zon die unieke oranje gloed aan het landschap geeft. Genieten van de natuur en wandelen zijn voor Nando dan ook heel belangrijk. Hij dwaalt al jaren door De Groote Peel, De Mariapeel en de Deurnese Peel en in zijn vorige expositie ‘Stilte in De Peel’ heeft hij zijn passie voor dit natuurgebied al eerder vastgelegd. De veertien foto’s in het Buitencentrum zijn nieuw en speciaal voor deze expositie gemaakt.

Naast natuurfotografie is Nando ook actief als concertfotograaf en maakt hij bruidsreportages. En niet zonder succes! Zijn foto’s verschijnen regelmatig op CD hoesjes, boekcovers en op diverse internet magazines. Nando heeft ook verschillende fotoprijzen gewonnen. In 1984 won hij de hoofdprijs bij een natuurfotografenwedstrijd van het tijdschrift Grasduinen en in 2008 werd zijn foto van het Festival Glow uit duizenden inzendingen als winnaar gekozen. Veel waardering ontvingen zijn foto’s ook in 2010 en 2011 tijdens een succesvolle expositie met landschapfoto’s in zes bibliotheken van Noord Limburg. Het fotoalbum van de vorige expositie ligt de komende maanden in het Buitencentrum ter inzage. Voor meer informatie over Nando, zijn werk en de expositie in Buitencentrum De Pelen: www.nandoonline.com.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s