OUTSIDERKUNST IN KUNSTHAL WEERT.

Op zondag 4 maart opent Kunsthal Weert de deur weer na zijn jaarlijkse winterslaap.

Het Bureau voor Naïeve Kunst – een project van beeldend kunstenaar Jack Vreeke – toont een keuze uit de collectie kindertekeningen, kunst van mensen ‘met een beperking’ (maar niet op beeldend gebied!) en outsider art. Over het algemeen gebruiken deze kunstenaars een niet-aangeleerde kleur- en vormgeving en verrassen daarmee in de oorspronkelijkheid van hun beelden. Inhoudelijk verraden ze dikwijls een fascinatie of een obsessie voor bepaalde onderwerpen, zoals auto’s, dieren, aborigines, stadsgezichten. Soms worden mensen pas op hoge leeftijd weer geactiveerd om te tekenen en te schilderen en pakken dan de draad op in de stijl van een vijfjarige met de belevingswereld van een bejaarde. Andere kunstenaars hebben een fotografisch geheugen en tekenen hun wereld feilloos in perspectief zonder kennis van de regels. Bij elkaar toont deze expositie een uiteenlopend beeld met verrassende kunst, die niet gemakkelijk te relateren is aan bekende stijlen en stromingen. Hoogstens in omgekeerde zin als inspiratiebron voor expressionisten, zoals Paul Klee  en de Cobrakunstenaars.

Kunsthal Weert, IJzerenmanweg 5k, is open van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis. Overvloedig documentatiemateriaal is aanwezig.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s