Ontdek wat je in het donker kunt zien.

Wandelen in het donker is bijzonder en ook een beetje spannend. Vooral met nieuwe maan omdat het dan écht donker is. Op vrijdag 24 februari houdt Staatsbosbeheer een avondexcursie in het Nationaal Park De Groote Peel waarin de deelnemers kunnen ontdekken wat in het donker is te  ‘zien’. De excursie staat onder begeleiding van een Peelgids van Staatsbosbeheer en start om 19.00 uur bij Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 6,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen, dat is inclusief koek en warme drank na afloop. Opgave is gewenst op nummer: 0495 – 641 497

De Groote Peel is een weids en stil natuurgebied waar het nog echt donker is. Dat komt doordat er nauwelijks wegen doorheen lopen en omdat er in het gebied geen bebouwing is. Daarmee is het een ideaal gebied om het donker te beleven. En dat is wat de deelnemers aan de avondexcursie op vrijdag 24 februari gaan doen. Door te wandelen in diepe duisternis ervaar je namelijk dat, als het zicht verdwijnt, de andere zintuigen het automatisch overnemen. Net zoals bij nachtdieren schakel je in het donker over op andere ‘antennes’. Je vertrouwt op je oren en het horen en op je handen en voeten voor de tast. Zo kun je je redelijk oriënteren in het donker en weet je of het veilig is om verder te gaan. Of je snuffelend en snuivend en door je neus te volgen de weg terug naar huis kunt vinden, dat zal lastig worden. Maar toch ervaar je dat geuren sterker ruiken in het donker dan in het licht. Bijzonder is dat deze aanpassing van de zintuigen gebeurt zonder dat je er bij na hoeft te denken. Je bent het zelfs niet altijd bewust. Om die zintuigelijke beleving nog intenser en bewuster te ervaren kun je eenvoudige belevingsopdrachtjes doen. Tijdens de avondexcursie in De Groote Peel worden een paar van die bijzondere belevingsmomenten ingebouwd. Naast  zintuigelijke beleving is er tijdens de wandeling ook een kans op verrassende ontmoetingen met de dieren van de nacht. Een unieke avond voor iedereen die het leuk vindt om iets speciaals te ervaren.

Aansluitend op de wandeling worden de deelnemers getrakteerd op een koffie/thee of warme chocolademelk met iets lekkers. Deze wandeling is geschikt voor alle leeftijden en biedt dus een avondje genieten voor het hele gezin.

Startpunt Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer ligt aan de Moostdijk 15 te Ospel (gemeente Nederweert). Hier starten alle activiteiten in het Nationaal Park De Groote Peel. BC De Pelen is van 1 maart tot 1 november elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl of

www.np-degrootepeel.nl of neem telefonisch contact op met het Buitencentrum: 0495 – 641 497.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s