De noodzaak van cultuureducatie in onze kenniseconomie
De Marktplaats Ku+Cu, expertisecentrum voor en verbinder van onderwijs en cultuur in de gemeenten Weert, Heeze-Leende en Cranendonck, bestaat in maart 10 jaar! Een bijzondere mijlpaal voor dit centrum dat haar bestaansrecht heeft bewezen. In het kader van dit jubileum organiseert Ku+Cu van 12 tot en met 16 maart een feestweek. Voor kinderen uit het basisonderwijs en kinderdagverblijven worden er diverse workshops gegeven. Voor beleidsmakers, management en teams binnen overheden, onderwijs, culturele instellingen, bedrijven en kinderdagverblijven vindt op woensdag 14 maart een conferentie plaats: ‘Maak het verschil!’. Het doel van deze conferentie: het perspectief op cultuur en cultuureducatie verruimen, aanzetten tot visievorming en leren van praktische ervaringen. Sylvia van den Kroonenberg, hoofd projectbureau, vertelt:
Wat ging eraan vooraf? Van den Kroonenberg: “In 2002 werd er door de overheid geld ter beschikking gesteld voor kunst- en cultuureducatie. De gemeente Weert had een vooruitziende blik en investeerde in het opzetten van een samenwerkingsverband tussen gemeente, culturele instellingen en onderwijs. Daarmee werd de Stichting Ku+Cu een feit en werd het mogelijk om jeugd en jongeren in contact te brengen met kunst en cultuur met gebruik van de lokale mogelijkheden.” Met ingang van het schooljaar 2006-2007 sloot de gemeente Nederweert zich aan bij Ku+Cu, waarop gemeente Cranendonck en Heeze-Leende allebei volgden in 2009. Inmiddels bereikt Ku+Cu zo’n 10.000 kinderen/jongeren middels menu’s voor het basisonderwijs en CKV-dagen (Culturele Kunstzinnige Vorming) voor het voortgezet onderwijs. Hoe Ku+Cu dit verwezenlijkt? Van den Kroonenberg: “We spelen in op behoefte van het onderwijs en culturele ondernemers aan ondersteuning, bemiddeling en organisatie. Maar we staan ook voor ze klaar als het gaat om advies, begeleiding of het coördineren van ontmoeting tussen partijen. Een mooi voorbeeld van die spilfunctie is het project ‘Aod Preense Wândeling’ ook bekend als de ‘Walk of Fame’. Dit is een samenwerkingsproject van Wonen Limburg, basisscholen, culturele instellingen, gemeente en de ‘Oad Preense’* (oud-prinsen) in Weert.”
*Het jaarlijks uitroepen van een prins carnaval is een traditie in zuid Nederland. Het is een onderdeel van de carnavalstijd, ondertussen uitgegroeid tot cultureel erfgoed.
‘Maak het verschil!’ Het 10-jarig jubileum wordt mede door de Provincie Limburg en de Gemeente Weert mogelijk gemaakt. Naast workshops voor het basisonderwijs en kinderdagverblijven in de feestweek, organiseert Ku+Cu op woensdag 14 maart een conferentie. Deze is voor beleidsmakers, management en teams binnen overheden, onderwijs, culturele instellingen, bedrijven en kinderdagverblijven. Hoewel er met de promotie voor ‘Maak het verschil!’ gemikt wordt op bezoekers uit de regio Brabant en Limburg, melden zich vanuit alle hoeken van Nederland al mensen die willen deelnemen. Het programma is ook voor geïnteresseerden buiten deze provincies zeker de moeite waard. De conferentie vindt plaats in het Munttheater in Weert en vangt aan om 10.30 uur. Aanmelden kan via www.ku-cu.nl.
De betekenis van cultuur voor een samenleving en de noodzaak van cultuureducatie voor onze kenniseconomie, is de insteek van de dag. Van den Kroonenberg geeft een voorbeeld: “Rekenen en taal kunnen aangeleerd worden door er meer tijd en energie op het cognitieve niveau in te steken. Door culturele activiteiten in te zetten, wordt de taal- en rekenkennis op een andere manier bevorderd, namelijk door beleving. Kennis beklijft beter, kinderen gaan op een andere manier verbanden leggen, leren creatief te denken en vaardigheden worden ontwikkeld.” Een van de keynote sprekers, Wim Pak – directeur aan de Rotterdamse Brede basisschool De Bloemhof – heeft hier ervaring mee en licht dit graag toe tijdens ‘Maak het verschil!’. Naast de intrinsieke waarde van kunst en cultuur – een persoonlijk, sociaal en maatschappelijk belang – is er de economische waarde. Gerard Marlet, econoom en historicus, onderschrijft in zijn boek ‘De aantrekkelijke stad’ dat het cultuuraanbod van een stad van groot belang blijkt voor de (lokale) economie. Het levert een bijdrage aan de aantrekkelijkheid van een stad om te wonen, te werken en vrije tijd te besteden. Ook hij is een van de gastsprekers op de conferentie. Het middagprogramma bestaat uit deelsessies, waarbij onderwerpen als ‘Cultuur in de Spiegel’, ‘Educatieve betekenis van evenementen’ en ‘De cultuurcoach in de praktijk’ aan bod komen. Cultuureducatie in de toekomst Het blijft essentieel om te investeren in kunst- en cultuureducatie. Ondanks de bezuinigingen die heel hard op de cultuursector afstevenen, zet de overheid in op een doorlopende leerlijn cultuureducatie, inclusief een kwaliteitsinspectie. Van den Kroonenberg ziet daar voor Ku+Cu een rol als expertisecentrum en ondersteuner voor het onderwijs en cultuurmakers weggelegd. “Bovendien kan de Marktplaats een rol spelen in de verbinding van de Brede scholen met de wijk. “Het Weerter project ‘Kunst in de Stad’ is daar een recent voorbeeld van,” aldus Van den Kroonenberg. Van den Kroonenberg sluit af: “‘Maak het verschil!’ belooft een dynamische, inspirerende dag te worden met inzichten vanuit diverse invalshoeken. Cultuureducatie als een verankerd onderdeel van de schoolloopbaan waarvoor het onderwijs verantwoordelijk is en waarin datzelfde onderwijs samenwerkt met culturele experts en de lokale mogelijkheden benut”. Meer weten over ‘Maak het verschil!’ of aanmelden voor deze conferentie? Ga naar www.ku-cu.nl of volg via Twitter @MarktplaatsKuCu.