Excursie van elf kilometer vanaf Buitencentrum De Pelen
Midden in nationaal park De Groote Peel ligt een grote waterplas, ’t Elfde genaamd. Deze, maar ook andere veldnamen in dit uitgestrekte hoogveengebied hebben hun oorsprong in het verleden. Maar wat betekenen die namen en waar komen ze vandaan? Het antwoord op deze vragen wordt gegeven tijden de excursie ‘Rondje om ’t Elfde op zondag 12 februari. Deze wandeling van ongeveer 11 kilometer start om 11.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- per persoon. Opgave vooraf is noodzakelijk op telefoonnummer: 0495 – 641 497.
De Groote Peel is een gebied met een rijke cultuurhistorie. Vooral de periode van de grootschalige turfwinning in de negentiende en twintigste eeuw heeft een belangrijk stempel op het gebied en de streek gezet. De gevolgen van die turfwinning zijn terug te vinden in het landschap. Het meest opvallend zijn wellicht de grote waterplassen die achterbleven na het uitbaggeren en het steken van het veen. Maar ook de peelbanen en vaartjes waarover het gedroogde veen als turf werd vervoerd zijn sporen uit het verleden.
Vaak kregen die landschappelijke elementen ook een naam. Op deze manier kon men een bepaalde plek in het landschap aanduiden. Deze namen vertellen soms iets over het gebruik in vroeger tijden of over een bijzondere gebeurtenis die er heeft plaatsgevonden. Vaak werden percelen of peelbanen vernoemd naar families uit de streek, of vertelden ze iets over de gesteldheid van de grond. Veel van die veldnamen – oftewel toponiemen – van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Dat was geen eenvoudige klus, want het blijkt dat benamingen in elk dorp weer anders zijn. Vooral de provinciegrens speelt daarbij een belangrijke rol. Bovendien zijn de benamingen bij de overlevering vaak aangepast of verbasterd waardoor er van de oorspronkelijke naam weinig overbleef.
Tijdens de excursie op zondag 12 februari duiken de deelnemers in het verleden van de Peel. De veldnamen zijn daarbij de rode draad van de wandeling. De route is ongeveer elf kilometer en gaat letterlijk door ’t Elfde, over de Moostscheiding en langs het Meerbaansblaak. Deelnemers wordt geadviseerd om warme kleding en stevige schoenen te dragen. Ook een lunchpakket en voldoende (warm) drinken is zeker aan te raden.