Ga vroeg op pad en op zoek naar wintergasten.

Vroege vogelexcursie in nationaal park De Groote Peel  

De Peel is de favoriete overwinterplek voor vogels waaronder duizenden ganzen. Andere vaste wintergasten zijn de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief. Tijdens de vroege vogelwandeling op zondag 8 januari kun je kennis maken met deze wintergasten.  Deelname kost € 5,- per volwassene en € 2,50 per kind, inclusief zoekkaart. Starten om 8.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel. Opgave vooraf is gewenst op telefoonnummer: 0495 – 641 497.

In de winter verblijven er duizenden ganzen en andere vogels als wintergast in De Groote Peel en zijn omgeving. Veel vogels komen vanaf medio november vanuit de noordelijke broedgebieden en zoeken tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is hierbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden rondom De Groote Peel bieden een rijkdom aan voedsel en ’s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de grote waterplassen in het nationaal park. In het voorjaar gaan deze vogels weer terug naar huis om te broeden.

Wie vogels wil kijken kan het beste vroeg op pad gaan. De meeste ganzen overnachten op het Elfde, de grote waterplas midden in de Peel. Tegen zonsopkomst vliegen de vogels massaal uit. Ze vertrekken in grote groepen en in verschillende richtingen om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het nationaal park. Het uitvliegen van de vogels is telkens weer een adembenemend schouwspel. Alleen al het geluid van tegelijk vertrekkende ganzen is spectaculair en de moeite van een vroege  winterse wandeling zeker waard.

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het nationaal park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s