De Groote Peel en jezelf tegenkomen.

Natuurfoto’s van Hans Smulders in Buitencentrum De Pelen.

In oktober 2011 verscheen het fotoboek ‘De Groote Peel en jezelf tegenkomen’ van Hans Smulders. In het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) is tot en met eind februari 2012 een tentoonstelling ingericht met foto’s uit het boek.  De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van het Buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. 

Het fotoboek ‘De Groote Peel en jezelf tegenkomen’ is meer dan een mooi fotoboek. Het is een persoonlijk verslag van een man die  een jaar lang, elke dag, door de Peel struinde op zoek naar bijzondere ontmoetingen. Verrassend genoeg en onverwacht kwam hij daar ook zichzelf tegen.

Toen Hans Smulders moest stoppen als burgemeester van de voormalige gemeente Meijel, ging hij op zoek naar manier om, zoals hij het zelf zegt, ‘het gapende gat’ te vullen. Zijn passie voor de Peel gecombineerd met zijn sluimerende hobby natuurfotografie resulteerden in een ambitieus project: een fotoboek van De Groote Peel. Gewapend met een digitale camera ging hij in alle seizoenen, door weer en wind en dag in dag uit, op pad om de gevarieerdheid van het landschap en de aanwezige flora en fauna van de Peel vast te leggen. Als amateurfotograaf streefde hij daarbij niet naar perfectie of naar de hoogste professionele kwaliteit. Hij wilde vooral laten zien hoe hij De Groote Peel gezien en vooral beleefd heeft.

Naast fotomateriaal staan in het boek ook persoonlijke verhalen. De auteur gebruikt belangrijke gebeurtenissen en ervaringen uit zijn leven om te vertellen wat de natuur van de Peel, voor hem persoonlijk, betekend heeft en nog steeds betekent. Hij wil deze ervaringen met de lezer delen omdat hij er achter kwam dat de natuur zoveel meer betekent dan de mooie beelden die je waarneemt. De natuur heeft krachten in zich die op je inwerken, vaak zonder dat direct te voelen en te beseffen. Het duurde jaren voordat de auteur begon te voelen wat de natuur met hem doet.

Tijdens de tentoonstelling in Buitencentrum De Pelen worden twintig foto’s uit het boek getoond. Door de manier waarop de tentoonstelling is ingericht ervaar je duidelijk de grote variatie in kleuren in de natuur en landschap van de Peel. De warme roodbruine kleuren van een vos en een ree in het groene gras staan in mooi contract met de koele blauwe tinten van berkenbomen in winterse nevelen gehuld. Voor meer informatie over Hans Smulders: www.kijknaarnatuur.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s