Rondje om ’t Elfde in De Groote Peel.

Excursie met thema cultuurhistorie en oude benamingen

Midden in het nationaal park De Groote Peel ligt een grote waterplas, ’t Elfde genaamd. Deze naam, maar ook de andere veldnamen in dit uitgestrekte hoogveengebied hebben hun oorsprong in het verleden. Maar wat betekenen die namen en waar komen ze  vandaan? Het antwoord op deze vragen wordt gegeven tijden de Peelexcursie  ‘Rondje om ’t Elfde op zondag 11 december. De excursie start om 11.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 2,50 per persoon en opgave vooraf is noodzakelijk op telefoonnummer: 0495 – 641 497.

De Groote Peel is een gebied met een rijke cultuurhistorie. Vooral de periode van de grootschalige turfwinning in de negentiende en twintigste eeuw heeft een belangrijk stempel op het gebied en de streek gezet. De gevolgen van die turfwinning zijn ook vandaag nog terug te vinden in het landschap. Het meest opvallend zijn wellicht de grote waterplassen die achterbleven na het uitbaggeren of steken van het veen. Maar ook de peelbanen en vaartjes waarover het gedroogde veen als turf werd vervoerd zijn sporen uit het verleden.

In veel gevallen kregen die landschappelijke elementen ook een naam. Deze naamgeving was de belangrijkste manier om een bepaalde plek in het landschap aan te duiden. De namen vertellen soms iets over het gebruik in vroeger tijden of over een bijzondere gebeurtenis die er heeft plaatsgevonden. Vaak werden percelen of banen vernoemd naar families uit de streek, of vertelden ze iets over de gesteldheid van de grond. Veel van die veldnamen – oftewel toponiemen – van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Dat was geen eenvoudige klus en leidde soms  tot ‘discussie’ met mensen uit de streek. Het blijkt namelijk dat benamingen in elk dorp weer anders zijn. Vooral de provinciegrens speelt daarbij een belangrijke rol. Bovendien zijn de benamingen bij de overlevering vaak aangepast of verbasterd waardoor er van de oorspronkelijke naam weinig overbleef. 

Tijdens de excursie op zondag 11 december duiken de deelnemers in het verleden van de peel. Daarbij zijn de veldnamen de rode draad door de wandeling. De route is ongeveer elf kilometer en gaat letterlijk door ’t Elfde, over de Moostscheiding en langs het Meerbaansblaak.

Deelnemers wordt geadviseerd om een lunchpakket en voldoende drinken mee te nemen want de lunchpauze is in het open veld.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s