Kunst – O – Foon zondag 11 december vanuit het Munttheater.

Van 11.00 tot 12.00 live uitzending via Weert FM 107.5 in de ether.

Van 13.00 tot 17.00 uur cultureel café met een lezing van Wim Truyen over ‘de aantrekkelijke stad’ naar een boek van Gerard Marlet. Uitgebreide mogelijkheid tot het aangaan van een discussie voor de situatie Weert. Beide gratis te bezoeken.

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Misto met een compleet programma.

Four old dances          

Jan van der Roost

  1. 1.       Bourrée
  2. 2.       Menuetto
  3. 3.       Pavane
  4. 4.       Gigue

Hoewel de titel anders doet vermoeden zijn de vier dansen niet oud. Ze zijn geschreven in neorenaissancestijl. Jan van der Roost schreef hiermee in eerste instantie een educatief werk, maar de vier afwisselende delen( bourrée, menuetto, pavane, gigue)  brengen ook veel speelplezier met zich mee.

Bourrée

Een  van origine Franse dans. Was in de 16e eeuw zeer populair. De vorm is eenvoudig, het tempo snel, de melodie bevat veel korte notenwaarden, de maat is tweedelig.

Menuetto

Sierlijke dansvorm die in de 18e eeuw heel populair was. Een menuet wordt niet al te snel gespeeld en heeft een levendig ritme. De maat is meestal driedelig. Het menuet dat gespeeld wordt wijkt af. Het heeft een vijfkwartsmaat.  (5 kwartnoten in een maat)

Pavane

Een dans van Italiaanse oorsprong, daterend uit de vroege 16e eeuw. Het is een statige dans in 2/4 of 2/2 maat, rustig tempo, gedragen melodie.

Gigue

Een dans die in de 17e en 18e eeuw zeer populair was. Van origine Iers. Hoogtempo en overwegend 6/8 maat. In de traditionele suite is de Gigue het laatste deel. Dat is het ook bij Four old dances.

Biografie Jan van der Roost

Jan van der Roost werd in 1956 in Duffel in België geboren. Op het Lemmensinstituut te Leuven kreeg hij een grondige muzikale opleiding en behaalde hij onder andere een drievoudig laureaatdiploma (trombone, muziekgeschiedenis en muziekopvoeding) In 1979 vervolgde hij zijn studie aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Antwerpen, die hij afrondde met het einddiploma compositie.

Momenteel is hij docent aan het Lemmensinstituut en dirigent van het harmonieorkest van deze school. Verder is hij gastprofessor aan het Shobi Institute of Music in Tokio. Van der Roost is een veelzijdig componist. Naast werken voor blaasorkest bevat zijn oeuvrelijst composities voor koperkwintet, koor, piano, gitaar, strijkorkest en symfonieorkest. Vele werken van zijn hand waren te horen op radio en tv of werden op cd gezet door gerenommeerde uitvoerenden uit diverse landen. Jan van der Roost schrijft uitsluitend in opdracht.

Vierstemmige dansen uit ongeveer 1550

Componist: Claude Gervaise

Originele titel: Danses a quatre voix vers 1550

                           Pour Quatuor de flutes a bec ou autres Instruments.

De naam geeft een juiste omschrijving. Het zijn 10 dansen uit die tijd voor blokfluit of andere instrumenten. Je moet dan denken aan Allemandes Pavanes, Gaillardes en Branles.  Ze zijn verzameld en bewerkt voor vier blokfluiten: sopraan, alt, tenor en bas door Claude Gervaise.

Over het leven van Claude Gervaise is niet zo veel bekend behalve uit de tijd dat hij samenwerkte met Pierre Attaignant als muziekuitgever.

Erna Causevic zal een tweetal stukken op piano brengen; 1e Arabesque van C. Debussy en een eigen compositie ‘Flight to Freedom’.

Ludo Nijsten zal 2 inventionen van J.S. Bach spelen en Mea van Delden zal een aantal stukken spelen op harp.

U bent allen van harte welkom in het Munttheater aan het collegeplein te Weert.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst, Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s