Atelier sAnders exposeert in Mijl op Zeven.

Werkstukken van vilt in bezoekerscentrum van De Groote Peel

In bezoekerscentrum Mijl op Zeven zijn in november en december werkstukken van vilt te bekijken. De kleine expositie is ingericht door Atelier sAnders uit Asten en er  worden wandkleden en ook een paar objecten van vilt getoond. Toegang tot het bezoekerscentrum en de expositie is gratis. Het  bezoekerscentrum Mijl op Zeven ligt aan de Moostdijk 15 te Ospel. 

Annelies en haar zus Gemma Sanders  maken werkstukken in de techniek die vilten genoemd wordt. Dit is een nog vrij onbekende techniek die echter veel mogelijkheden biedt. Het kan gebruikt worden voor zowel figuratieve als abstracte toepassingen en dat is ook te zien in het werk dat de zussen tentoonstellen.

Voor het vilten wordt Merinowol gebruikt , afkomstig van Australische schapen. Die wol is veel soepeler en beter te bewerken dan wol van Europese schapen.  De wol wordt gekocht  in zogenaamde lonten en dat zijn lange strengen ongesponnen wol. Als eerste wordt de wol uit elkaar getrokken en in lagen horizontaal en verticaal over elkaar gelegd. Hoe meer lagen er over elkaar gelegd worden hoe dikker het uiteindelijke resultaat wordt. Als de lagen klaar zijn wordt de wol met water en groene zeep vochtig gemaakt. Vervolgens wordt het werkstuk afgedekt met plastic en wordt al wrijvend de lucht eruit gedrukt. Daarna wordt het gedroogd.

De dames werken vaak op basis van een van te voren bepaald idee, maar soms beginnen ze gewoon en kijken ze wat er onder hun handen ontstaat. Hun inspiratie halen ze bijvoorbeeld uit de natuur, maar eigenlijk kijkt ze altijd uit naar geschikte onderwerpen. Daarbij vullen ze elkaar goed aan. Wat in het tentoongestelde werk direct opvalt is dat het erg kleurrijk is. Vooral de abstract vormgegeven stukken hebben een kleurrijke uitstraling. De werken die bloemen en planten verbeelden zijn transparant en veel rustiger van kleurstelling. Er worden ook een paar voorbeelden van toegepaste kunst getoond waaronder een paar shawls.

Op verzoek verzorgt Atelier sAnders ook workshops vilten voor volwassenen en kinderen. Soms geven de dames ook demonstraties om het vilten als creatieve vrijetijdsbesteding te promoten.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s