De Peel als tussenstation naar het Zuiden

Excursie over trekvogels vanaf Mijl op Zeven

In het najaar is het nationaal park De Groote Peel voor veel vogels een ideaal tussenstation op hun trektocht naar het zuiden. Welke vogels dit zijn en hoe hun reisprogramma eruit ziet ontdekken de deelnemers aan de vroege vogelexcursie op zondag 13 november. De excursie start om 9.00 uur en staat onder begeleiding van een Peelgids. Deelname kost € 2,50 per persoon. Vertrek vanaf de balie van het bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel. Opgave is noodzakelijk op nummer: 0495 – 641 497.

De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Niet alleen voor broedvogels – in het voorjaar broeden hier zo’n 95 verschillende soorten – maar ook als rustplek of tussenstation voor vogels die de kou in Noord Europa ontvluchten. Sommige vogels blijven de hele winter in de Peel en gaan in het voorjaar pas huiswaarts. Andere soorten trekken verder en maken tijdens hun doortocht naar het zuiden dankbaar gebruik van de rust en het beschikbare voedsel in het uitgestrekte Peelgebied.

Een van de bekendste en meest tot de verbeelding sprekende doortrekkers is de Kraanvogel. In oktober, november en soms nog in december passeren grote groepen van deze statige vogels de Peelstreek. Hun einddoel is een overwintergebied in Zuid Europa. In de vogeltrekmaanden en bij Oostenwind kijken veel vogelliefhebbers vaak reikhalzend naar de lucht in de hoop dat er een vlucht ‘Kroenekrane’ overkomt. Soms brengen deze vogels de nacht door in De Groote Peel. Overdag zoeken ze dan in de landbouwgebieden rondom de Peel voedsel  tussen de overgebleven oogstresten. Na enkele dagen rust trekken de Kraanvogels dan weer verder.

Maar niet alleen de Kraanvogel ziet de Peel als tijdelijk oplaadpunt. Ook groepen kleine zangvogels maken dankbaar gebruik van de rustmogelijkheden in de Peel. Veel vogelsoorten foerageren overdag en trekken ’s nachts weer verder. Voor hun route oriënteren ze zich op de maan en de sterren en op het aardmagnetisme. Duizenden Riet- en Kolganzen kiezen de Peel als pleisterplaats. Zij trekken alleen bij extreme kou dieper zuidwaarts. De Kievit zet hierbij de trend. Deze vogel heeft een ingebouwde vorstthermometer. Zodra het begint te vriezen gaat hij zuidwaarts. Als het weer warmer wordt is hij een van de eerste vogels die terugkeert.

Tijdens de excursie op zondag 13 november krijgen de deelnemers informatie over de trekvogels, maar ook over de standvogels van de Peel. Daarbij gaat het natuurlijk vooral om het vogels zien, horen en leren herkennen.

Bezoekerscentrum Mijl op Zeven

Het startpunt van alle activiteiten is het bezoekerscentrum Mijl op Zeven van Staatsbosbeheer. Het bezoekerscentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospel. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s