‘Ze kunnen tegenwoordig alleen nog maar sms’en’, enigszins besmuikt slaat hij zijn ogen neer.

Nu kan ik dat niet direct bevestigen, want mijn telefoon is opvallend stil sinds de wissel van status. Maar dat er communicatie problemen zijn is evident. Zeker als hij oude mensen aanduidt als beleefd zijnde.

Ik moet dan ook gelijk denken een pas bijgewoonde lezing: Weerter architectuur als culturele waarde.

Joey Rademakers en Roel Slabbers gaven hun visie op Weerter architectuur. Zij zijn afgestudeerde architectonisch vormgevers aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht.
Aan bod komen het openluchttheater ‘De Lichtenberg’, het postkantoor aan de Wilhelminasingel, de meelfabriek aan het kanaal en de inrichting van de Nieuwe Markt.
Daarbij worden vragen gesteld als: Zijn de ontwerpen een goede of slechte weerspiegeling van de tijdsgeest waarin ze gebouwd zijn? Wat vertellen ze over de Weerter cultuurhistorie? Hoe kunnen ze een rol van betekenis spelen in de hedendaagse cultuur?

Aan de opkomst was zonder meer af te zien dat zeer veel Weertenaren begaan zijn met de vormgeving van hun stad. Of dat nu zuiver opportunistische afwegingen zijn in het kader van economische doelen, of werkelijke begaanheid met vormgeving. Dat is hetzelfde als zoveel hoofden, zoveel gedachten.

Opvallend hier is wel, de vertekening van historie ‘het waarom van de keuze destijds en is deze nog te destilleren door de generatie na ons’?

Even dit terzijde, opvallend vond ik het vergeten zijn van ons oude Stadhuis. Het ontwerp van ons stadhuis in de jaren ’70 heeft schijnbaar zoveel inpact gehad dat het Museum Jan van der Croon er schijnbaar altijd is geweest in deze opzet en plaats!

Ook merkwaardig is het vergeten van de achtergrond van een van de ‘binnenkomers van Weert’ de zogenaamde skylijn. Waar nu overigens niets meer van over is, omdat de achterliggende visie een tijdelijk en futloos intermezzo is geweest. Wie weet nu nog dat men de twee silo’s van de meelfabriek moet herkennen in deze bloemige bonk.

Er schijnt alleen over te blijven dat Weert alleen geïnterresseerd is in economie en korte termijn. Niks nieuws dus, de kranten staan er dagelijks vol mee.

En oh ja, er is geen visie van bestuur en politiek!

‘Wanneer zal men zich dit eens een keer aan gaan trekken’, denk je dan.

Maar dan is een zeer terechte opmerking van iemand uit verzameld publiek zeer op zijn plaats; ‘De politiek, het bestuur, dat zijn wij toch!’

Dus mensen uit Weert er zijn fantastische ideeën over een echte Weerter brouwerij in de Fatimakerk, met grand café, kleinschalig theater annex bioscoop en gezellige terrassen gelegen in een prachtige wijk. Waar toch al veel met respect voor historie opgeknapt is. (idee Peter Clement)

Er zijn legio filosofieën over ‘De Lichtenberg’ en een goede ontsluiting van het centrum naar de wijk Fatima en daarmee ook naar ‘de skyline’ van Weert.

Talloze ideeën over die grote lege ruimte ‘de Nieuwe Markt’ genaamd. Betere ideeën over invulling van de horeca aan de Oelemarkt.

Wanhopige kreten over alsjeblieft niet nog meer van hetzelfde.

Waarom gedragen we ons dan bijna allemaal als lamgeslagen vee, dat is de cruciale vraag?

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s