Vier de Nacht van de Nacht in De Groote Peel.

Beleef het donkerwandeling vanaf Mijl op Zeven   

Op zaterdag 29 oktober wordt in het hele land de Nacht van de Nacht gevierd met verschillende avondactiviteiten. Nationaal park De Groote Peel sluit hierbij aan en viert de Nacht van de Nacht met een ‘Beleef het donkerwandeling’. Aansluitend wordt er een spannend Peelverhaal verteld en staat er voor de deelnemers een warm drankje en iets lekkers klaar. De Nacht van de Nacht in de Peel start om 19.00 uur bij bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 4,- per persoon. Opgave is gewenst op nummer: 0495 – 641 497 of per mail: m.vaes@staatsbosbeheer.nl.

De Groote Peel is een natuurgebied van ruim 1350 hectare met nauwelijks verkeerswegen of bebouwing en daardoor ook weinig kunstmatige verlichting. Het is daardoor een  ideaal gebied om het donker te beleven. Niet voor niets werd een iets verderop gelegen deel van de Pelen – de Deurnese Peel – in 2009 genomineerd als ‘donkerste plekje van Nederland’.

Hoe donker het nog is in De Groote Peel ontdekken de deelnemers tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober. De wandelaars lopen zonder zaklamp en zijn dus afhankelijk van het licht van maan en sterren en natuurlijk van de Peelgids. Hierdoor ervaren de deelnemers wat er gebeurt met de menselijke zintuigen als het licht verdwijnt. Ze ontdekken dat ogen wennen aan het donker, maar ook dat de andere zintuigen, zoals het gehoor en de tast het voor een deel gaan overnemen als het zicht minder wordt. En het bijzondere is; dat gebeurt vanzelf, zonder dat je er bij na hoeft te denken. Om meer bewust te worden van deze aanpassing van de zintuigen worden er tijdens de donkerwandeling een paar verrassende belevingsopdrachten gedaan.

Ook in de natuur verandert er veel als het donker wordt. Nachtdieren worden actief en gaan op zoek naar voedsel. Muizen en egels scharrelen rond door het dichte bladerdek op zoek naar wormpjes en andere kleine beestjes. Een ideale kans voor de uil die op zijn beurt weer speurt naar een sappig muisje. Misschien de bekendste verschijning in de avond is de vleermuis. Deze kleine nachtjager lijkt vanuit het niets te voorschijn te komen en scheert dan door de lucht op zoek naar muggen en andere kleine insecten. De deelnemers aan de excursie zullen dan ook ontdekken dat het nachtleven in de natuur minstens zo boeiend is als het leven overdag. Een bijzonder ervaring. 

Aansluitend op de wandeling worden de deelnemers in het bezoekerscentrum getrakteerd op een spannend Peelverhaal, een kop koffie/thee of chocolademelk met iets lekkers. De Nacht van de Nacht is geschikt voor alle leeftijden en dus een avondje genieten voor het hele gezin. Voor meer informatie over de Nacht van de Nacht: www.laathetdonkerdonker.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s