Heeft u altijd al eens willen weten welke modellen klompen in Nederland gedragen werden?

Komt u dan zondag 23 oktober naar Eynderhoof en laat u de geheimen van de klomp vertellen en beleven.

Op zondag 23 oktober vanaf 13.00 uur is het openluchtmuseum Eynderhoof geopend en worden de klompen in de schijnwerper gezet. Heeft u altijd al willen weten hoe een klomp gemaakt werd of welke soorten er zijn, dan bent u deze dag aan het goede adres aan het Milderspaat in Nederweert-Eind.

Zoals het zich behoort begint men bij het klompen maken bij het in bollen zagen van een boom. Wanneer een klompenmaker een boom tot bollen gaat zagen, weet hij wat voor maat klompen hij wil gaan maken. Als hij dan een geschikte stam heeft klaargelegd wordt deze opgemeten. Hierna gaat hij het hout kloven of splijten, dit gebeurt na het opnieuw meten van de lengte en de doorsnede van de bol. Ook wordt er gekeken naar eventuele fouten en verkleuringen die aangeven of er misschien jaren geleden een tak afgehakt of afgewaaid is. Ook wordt naar de schors gekeken, is die erg grof dan laat het hout zich moeilijk splijten.

 

Het kloven of splijten van een bol hout gebeurt m.b.v. een kloofhamer en altijd twee beitels. Na het kloven van de blokken worden deze tot klompen gesneden.  En op het einde wordt een paar klompen vastgepind in de zogenaamde boorbak waar de klomp verder wordt afgewerkt. Hierbij kun je denken aan het uitboren of schrooien, wat tevens het moeilijkste werk van de klompenmaker is. Hierna moet de klomp op maat gebracht worden en als dit allemaal gebeurd is kan de afwerking van de klomp beginnen. Waarna de “nieuwe” eigenaar kan genieten van een nieuw paar klompen.

Hierboven heeft u in het kort kunnen lezen hoe het maken van een klompenpaar gebeurt, a.s. zondag 23 oktober zal de klompenmaker met liefde en plezier zijn vakmanschap met u delen en laten zien hoe een stuk hout uiteindelijk resulteert in een paar klompen.

Dus ben er bij, bij Eynderhoof!

U vindt ons op het milderspaat in Nederweert-Eind

Entree:  Volwassenen € 5,- en kinderen tot en met 12 € 2,-.

Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof
Milderspaat 1
6034 PL Eind (gemeente Nederweert)
informatienummer: 0495-460655
boekingen: 0495-626421

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s