Schilderkunst; kunst van alle tijden en voor alle leeftijden!

Zondag 16 oktober 2010 is er in het openluchtmuseum Eynderhoof een ware kunstschildersdag, het gilde van St. Lucas is deze dag uw gastheer. Een zondagmiddag waarbij in het museum echte kunstschilders te bewonderen zijn. Vanaf 13.00 uur gaan de poorten aan het Milderspaat  in Nederweert-Eind open en kan men genieten van al het moois dat weer geboden wordt.

De zondagen in en om Eynderhoof zijn fantastische middagen om de tijd van “grootmoeder” te ontdekken, maar daarnaast is er nog zoveel meer dat Eynderhoof te bieden heeft. Een van deze mooie dingen is de jaarlijkse kunstschilderdag waar men niet alleen kan kijken, maar ook zeker geïnspireerd wordt door de aanwezige kunstenaars! Het thema dat het gilde van St. Lucas dit jaar heeft gekozen is een glimp van toen. Dit is natuurlijk een thema dat binnen Eynderhoof extra goed tot zijn recht komt! U kunt deze dag dan ook genieten van de schilders en alle ambachten die het museum rijk is.

Op deze dag demonstreren de meesters op welke wijze kerken, kastelen en later ook huizen  “versierd” werden. Waar het bij de kerken ging om het religieuze en bij vele kastelen om de “trofeeën” werd het bij woonhuizen van de gegoede klasse vaak als verfraaiing toegepast. De oude schilderswerkplaats in het museum geeft een mooi beeld met al zijn kasten vol kleurpigmenten, deze zijn nodig voor de procedés te maken, die dan weer gewreven worden tot imitatieverf, voor het marmeren en houtkleuren. Met een tempermes en een loper, worden de mooiste kleuren vervaardigd, een en ander met zelf gedraaide lijnolie. De vele technieken die deze dag gedemonstreerd worden zijn zo bijzonder in zijn vakmanschap, dat het nu als kunst word verheven.

Glas en lood als kunst

Ook de glazenier is deze dag aan het werk, met glas en lood maakt hij de mooiste raamdecoratie’s en ook de techniek van het brandschilderen krijgt deze dag de aandacht die het verdiend.

Het oude schildersvak had veel boeiende kanten. Als men alleen al naar het dagelijks transport keek dat eerst met juk, glazenmars en later met de schilderskar, kist, fietskar en bakfiets gebeurde, ziet men dat er door de jaren heen veel veranderd is. Deze dag is dan ook vol bedrijvigheid en met enkele draaiorgels word de sfeer zeker, als een glimp van toen!

 

U leest het weer, Eynderhoof een plek waar u geweest moet zijn!

 

Entree volwassen € 5.- kind € 2.- .

Voor meer informatie; www.deheerlijkepeel.nl of www.eynderhoof.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s