Erik Kierkels laat zijn bronzen stieren en engelen zweven in Kunstcentrum Weert.

Elke eerste zondag van de maand exposeert een kunstenaar van de SKW zijn werk in het Kunstcentrum bij De Lichtenberg. Op 2 oktober laat Erik Kierkels zien hoe de wereld voor hem bestaat uit contrasten en  tegenstellingen. Harmonie en balans is de weg die hij zoekt om hierin zijn eigen orde de scheppen. De energie die schuilt in  het alledaagse, de wereld  om hem  heen en zijn eigen beleving daarvan staat centraal in zijn werk . Vaak geplaatst in een historische context doch vrijwel altijd ontstaan vanuit de waarneming  en een sterk gevoel voor unieke belevenissen.

De beeldtaal van Erik Kierkels  speelt met de zwaartekracht.  Zijn onderwerpen – figuren, engelen. paarden en stieren – zweven in de open ruimte, waarbij  het grootste deel  van het volume buiten het kader van de drager of sokkel valt. Ze nemen bezit van de ruimte en zoeken contact met de bezoeker die deze ruimte binnen wil gaan en zo contact maakt  met het kunstwerk . Dit leidt tot ervaringen  van  passie en kracht, sensibiliteit en kwetsbaarheid. We zien van alle kanten,  dichtbij en veraf, een dynamische oervorm,  met een energieke uitstraling en toch altijd in harmonie en balans.

Erik Kierkels  balanceert op de grens van het toelaatbare, het onnatuurlijke en dus de werkelijkheid ontstijgend. Het weergeven van zijn onderwerpen  blijft een gevecht met wat visueel mogelijk,  haalbaar  en  spannend is. Daarom is zijn beeldtaal krachtig en niet eenvoudig toegankelijk.

Zijn beelden zijn als het leven zelf: een  constante  ontwikkeling op zoek naar de essentie van een moment, beweging of een gebeurtenis. Om zijn organische vormen  spant hij een huid van transparante en dekkende kleuren, van donkere en lichte patina . Op deze manier  heeft Erik zijn vormentaal  tot leven gebracht en krijg zijn kunstbeleving  een eigen individueel, oorspronkelijk en dynamisch Kierkels karakter. Voor een bezoek aan zijn beeldentuin of atelier in Panningen kunt u contact opnemen met Erik Kierkels, maar op 2 oktober is hij van 11 tot 17 uur aanwezig in het Kunstcentrum, IJzerenmanweg 15, Weert. De toegang is gratis.

Arthega@home.nl of 077-3075719 of 06-23479209.

http://www.kunstcentrumweert.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s