Heerlijk zwammen over paddenstoelen.

Paddenstoelenexcursie in De Groote Peel

De herfst is een goed seizoen om de natuur te beleven. Het is ook de beste tijd om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Voor iedereen die meer wil weten over schimmels, paddenstoelen en zwammen houdt Staatsbosbeheer op zondag 25 september een paddenstoelenexcursie in het nationaal park De Groote Peel. De wandeling  start om 11.00 uur bij het bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 2,50 per persoon. Opgave vooraf is noodzakelijk op telefoonnummer: 0495 – 641 497.

Tijdens een herfstwandeling is het zoeken naar paddenstoelen een boeiende bezigheid. Vooral het vinden van een vliegenzwam met zijn rood/wit gespikkelde hoed is elke keer weer een bijzondere ontdekking. Toch zijn er in de herfst nog veel meer soorten paddenstoelen in de natuur te vinden. Al zijn ze niet altijd opvallend of spectaculair om te zien, elke paddenstoel of zwam is op zijn eigen manier bijzonder.

Paddenstoelen zijn wellicht vooral speciaal omdat ze plotseling en vaak maar tijdelijk aanwezig zijn in de natuur. Het fenomeen paddenstoel boeit de mens dan ook al sinds eeuwen en paddenstoelen zijn de inspiratie voor veel verhalen (sprookjes) en bijgeloof. Het echte verhaal over hun leefwijze is niet zo mysterieus, maar wel heel bijzonder. Paddenstoelen of zwammen behoren tot het schimmelrijk. Het zijn de vruchtlichamen van een zwamvlok die zich onder de grond, in dood hout of afgevallen blad bevindt. Het grootste deel van hun bestaan leven ze onder de grond, maar als de omstandigheden gunstig zijn, komen ze te voorschijn om voor voortplanting en verspreiding te zorgen.

Tijdens de Paddenstoelenexcursie op zondag 25 september ontdekken de deelnemers welke paddenstoelen in het nationaal park De Groote Peel voorkomen. De Peelgidsen die de excursie begeleiden, vertellen onder andere over het verschil tussen plaatjes- en buisjeszwammen en over de manier waarop paddenstoelen zich voortplanten. Met een zoekkaart kan men de meest algemene soorten al snel zelf herkennen. Deze excursie is geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Bezoekerscentrum Mijl op Zeven

Het bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot nationaal park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het bezoekerscentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Heerlijk zwammen over paddenstoelen.

  1. Johne286 zegt:

    Hi, yup this post is truly fastidious and I have learned lot of things from it cbekegfkgkbe

  2. Johne959 zegt:

    Your goal is to breed all the different dragons edccbbdgbbcf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s