Folkmuziek met een Peelsausje in Mijl op Zeven.

Optredens van Curandei en Sakkerdju in bezoekerscentrum  

September is muziekmaand bij Mijl op Zeven. Elke zondag zijn er dan optredens van streekmuzikanten in het overdekte amfitheater van het bezoekerscentrum. Op zondag 18 september spelen er twee bands: Curandei en Sakkerdju. Beide groepen spelen folkmuziek, maar ieder op geheel eigen wijze. De optredens zijn gratis en reserveren niet nodig, maar vol is vol. Het bezoekerscentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Voor meer informatie: 0495 – 641 497.

Op zondag 18 september wordt het één groot muziekfeest bij Mijl op Zeven. Twee bands uit de Peelstreek bouwen die dag het amfitheater van het bezoekerscentrum om tot een uitbundig Folkmuziektheater. Curandei en Sakkerdju spelen allebei folkmuziek. Daarbij doen ze wat betreft enthousiasme en muzikaal talent zeker niet voor elkaar onder. Wat de bands daarnaast ook gemeen hebben zijn hun Peelroots. Maar, al zijn er veel overeenkomsten, toch heeft elke band een eigen identiteit.  

Bij de Astense band Curandei is het vooral de meerstemmige zang die de boventoon voert. Hun optreden wordt gekenmerkt door goede afstemming van muziek en vocals . De nummers zijn soms melancholiek en meeslepend, maar dan weer jazzy en eigenzinnig. De groep bestaat uit vijf dames en één heer. De afgelopen jaren heeft Curandei regelmatig opgetreden in de regio. Vorig jaar heeft er een wijziging in de samenstelling van de band plaatsgevonden waardoor ook het repertoire een metamorfose is ondergaan. Curandei speelt om 11.30 en om 13.00 en maakt daarna het podium vrij voor Sakkerdju.

Sakkerdju is een band met vijf leden die afkomstig zijn uit Brabant en Limburg. Ze hebben allemaal een muzikaal verleden en sinds hun samenkomst werken ze samen aan een nieuw muzikaal repertoire. Naast eigen nummers, die vaak te maken hebben met de Peel, spelen ze ook oude troubadourachtige nummers, smartlappen, traditionals of Ierse songs, ballades, maar ook Nederlandstalig werk. Hierbij worden de accordeon, gitaar, trom als basis gebruikt, met  wisselende ondersteuning van doedelzak, mondharmonica en percussie-instrumenten. De muziek is zeer krachtig en aanstekelijk en nodigt vast en zeker uit tot meezingen, ritmisch klappen of stampvoeten. Sakkerdju speelt twee keer: om 14.00 en om 15.00 uur en zal deze muzikale middag rond 16.00 uur afsluiten.

Voor het goede doel

Tijdens de optredens van Curandei zal de groep aandacht vragen voor Stichting Kuljuru Keso. Deze stichting heeft als doel mensen in ontwikkelingslanden tijdens trainingen bekend te maken met methodes om van zwerfplastic nieuwe, bruikbare producten te maken. Bezoekers van Mijl op Zeven kunnen de stichting steunen door ‘vrienden van de stichting’ te worden en/of door een donatie te doen. Als dank hiervoor mag men een origineel Afrikaans product van zwerfplastic uitzoeken in de Kuljuru Keso-stand in het bezoekerscentrum. De stichting werd onlangs nog genomineerd voor Duurzame Dinsdag in Den Haag.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s