Eynderhoof het heerlijke peeldorp in Nederweert-Eind, smedendag.

Men moet het ijzer smeden als het heet is…….

Op zondag 11 september a.s. wordt er weer gesmeed op Eynderhoof. Deze zondag is het smedendag van het gilde van St. Eloy bij Eynderhoof. Aan het Milderspaat in Nederweert-Eind is dus weer van alles te beleven. Vanaf 13.00 uur gaan de poorten open en kan men alle ambachten gaan bezichtigen en natuurlijk genieten van een heerlijk ‘bakske’ koffie met vlaai erbij!

Sinds er brons en ijzer beschikbaar is wordt er al gesmeed. De smid was een belangrijk persoon in dorp en stad. De smeden maakten gereedschappen voor thuis en op het veld, maar ook wapens om zich te verdedigen. Vooral zwaarden en messen waren vroeger gewilde artikelen. De messen uit Damascus waren zeker bijzonder, deze waren uit lagen opgebouwd, waardoor ze taai en buigzaam, maar ook hard waren. De techniek die daarvoor gebruikt werd heet wellen. Het ijzer, een hard stuk en een zacht stuk platijzer, worden op smelttemperatuur gebracht en met zilverzand bestrooid, waardoor het smeltbad constant blijft. Door die twee stukken platijzer snel te hameren vloeien de twee stukken ineen. Door de stukken door ter knippen en het proces te herhalen kan men meerdere lagen maken. De smeden zullen dit op deze dag graag laten zien en uiteraard hierover vertellen. Daarnaast zijn er een aantal voorbeelden zijn aanwezig zodat u kunt zien hoe e.e.a. vroeger eruit zag. In de werkplaats en hier omheen zijn allerlei producten en kunstwerken te zien.

Dus komt het weer zien, horen, ruiken en voelen bij Eynderhoof!

Zet u het alvast in uw agenda! 2e en 3e kerstdag het fantastische Eynder WinterFestijn!

Eynderhoof, Milderspaat 1, Nederweert-Eind

Entree volwassen € 5.- kind € 2.- .

Voor meer informatie; http://www.deheerlijkepeel.nl of http://www.eynderhoof.nl

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s