Kunsthal vol Afrikaanse beelden en magische maskers van Rob Kars.

Op zondag 4 september verandert Kunsthal Weert in een Afrikaanse beeldenschrijn.

Kunstenaar Rob Kars zal een groot aantal  Afrikaanse beelden uit zijn verzameling ethnografica laten zien. Kars is in zijn beeldend werk altijd geïnspireerd geweest door de Afrikaanse kunst.

Hij woonde, studeerde en werkte tien jaar lang in Zuid Afrika en bezocht Kenya, Tanzania en Ghana. De laatste jaren is bijna al zijn werk gebaseerd op de cultuur van de Bosjesmannen uit Angola, Namibië, Botswana en een ver pre-historisch verleden. Zij waren de eerste mensen op aarde, zo bewijst recent dna-onderzoek. De getoonde beelden komen uit verschillende delen van Afrika en hebben ieder hun eigen betekenis of functie. Soms is die niet meer exact te achterhalen, want Afrika is nu eenmaal een continent in beweging. Wat op aangrijpende wijze goed zichtbaar blijft is de kracht, inventiviteit en speelsheid waarmee de snijders van de beelden hun kunst gecreëerd hebben. Bezoekers dienen wel op hun hoede te zijn. Naast voorouder- en vruchtbaarheidsbeelden staan er fetisjen en andere voor de magie gebruikte voorwerpen. Van sommige beelden is niet duidelijk of hun nyama, de magische kracht die in Afrika alles bezielt, wel helemaal accoord is met hun verblijf in Nederland. Daarom is het advies bij het betreden van de Kunsthal: houd  reine gedachten in het hoofd, liefde in het hart en draai je rug nooit naar de goden!

De Kunsthal aan de IJzerenmanweg, vlakbij zijn grote jubileum/overzichts tentoonstelling in de Boostenzalen, is open van 11-17 uur. De toegang is gratis.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s