Rondje om ’t Elfde in De Groote Peel.

Excursie met thema cultuurhistorie en oude benamingen

Wie meer wil weten over de cultuurhistorische benamingen van landschappelijke elementen in De Groote Peel kan op zondag 4 september deelnemen aan een ‘Rondje om ’t Elfde’. De excursie is ongeveer elf kilometer lang en loopt ondermeer naar de grote waterplas ’t Elfde. Deelname kost

€ 4,- per persoon. De deelnemers wordt geadviseerd om een lunchpakket en voldoende drinken mee te nemen want de lunchpauze is in het open veld. De excursie start om 11.00 uur bij de balie van bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel. Opgave vooraf is noodzakelijk op telefoonnummer: 0495 – 641 497.

Cultuurhistorie van De Groote Peel

Er staan geen bordjes in De Groote Peel, toch weten de vaste bezoekers van dit hoogveengebied dat de grote waterplassen ‘het Elfde’ en ‘het Meerbaansblaak’ genoemd worden. Deze en ook andere toponiemen of benamingen zoals: ‘De Mussenbaan’, ‘de Vossenberg’, maar ook de naam van het bezoekerscentrum ‘Mijl op Zeven’ hebben allemaal een oorsprong in het verleden.

Namen in het veld kunnen iets te maken hebben met het gebruik in vroeger tijden of een bijzondere gebeurtenis die er heeft plaatsgevonden. Soms worden percelen vernoemd naar de eigenaar, of de gesteldheid van de grond. Deze naamgeving was vroeger de belangrijkste manier om een bepaalde plek in het landschap aan te duiden. Benamingen gaan vaak heel ver terug in het verleden en zijn in de loop van de tijd vaak meerdere malen aangepast. Veel van de Toponiemen van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Ze vormen de basis voor de excursie ‘Rondje ’t Elfde’ op zondag 4 september. Naast benamingen zal de Peelgids, die de excursie begeleidt, ook vertellen over het ontstaan, het beheer en de natuur in De Groote Peel. Na afloop krijgen alle deelnemers een informatiefolder over het thema, de zogenaamde ‘Peeljuffer Toponiemen’ mee naar huis.

Bezoekerscentrum Mijl op Zeven

Het bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het bezoekerscentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s