Toch wel bijzonder om mijn werk op echt papier te zien in het Vlaams-Nederlands literair/cultureel tijdschrift SCHOON SCHIP.

SCHOON SCHIP

18e Jaargang, nummer 3/2011.

Men mag een schip nooit aan één anker, het leven nooit aan één hoop vastleggen. Epictetos

Schoon Schip is een Nederlandstalig literair/cultureel tijdschrift dat 4 keer per jaar verschijnt. Het is een uitgave van de werkgroep R. ten Berge, p/a De Vallei 42, 9405 KK Assen. E-mail ebijma@planet.nl, website: http://schoonschip.skynetblogs.be. Op de site is een proefexpemplaar gratis te downloaden.

In de rubriek Wassily’s frisbee binnen het blad Schoon Schip heeft Margrethe Venema een artikel met het thema ‘Mens en macht’ werk van mijn hand opgenomen. Zie ook http://www.margrethevenema.nl

Aan het artikel is een uitgebreide mail wisseling vooraf gegaan welke ons bieden veel plezier heeft gebracht.

Via haar site kan men ook een digitale versie van de rubriek eenmalig in pdf opvragen.

De macht van het denkbeeld

Enkele citaten:

In dit artikel wil ik ongezouten enkele voorbeelden van invloeden op ons denken en zijn noemen. Sinds ik door de bril van mijn mogelijke artikel kijk, kom ik overal mensen tegen die in een of ander denkbeeld of manier van denken vastzitten, alsof er geen manier is om eraan te ontsnappen en de vrije wil niet meer bestaat. Wij zijn wie we geworden zijn.

De autonome kunstenares Anki Raemaekers uit Weert houdt zich in haar experimentele werk bezig met de betekenis van waarneming in verhouding tot de ‘werkelijkheid’. Zij stelt zich de vraag in hoeverre wij grip op onze waarneming hebben. Is wat wij zien hetzelfde als de werkelijkheid? Of zien wij slechts die delen die herkenbaar voor ons zijn?

En: Wat zien we allemaal niet?

Zoals denkbeelden ons zonder dat we er altijd van bewust zijn sturen en bepalen, zo kunnen we ook speelballen van onze waarneming zijn. Volgens Raemaekers functioneert de opgeslagen informatie in onze hersens als een bril waardoor we de werkelijkheid om ons heen zien. Een aloude mindset reduceert de werkelijkheid tot wat onze voorstelling ervan maakt. Onze waarneming schiet op deze manier bij uitstek tekort.

 

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s