Met dank aan Ir. J.M.M. Jongeling-Rooth, Beleidsmedewerker monumentenzorg Sector Stadsontwikkeling, afdeling Milieu en Bouwzaken van de Gemeente Weert.
Het Bisschoppelijk College, destijds ondermeer een vooropleiding voor priesters met internaat, was oorspronkelijk gehuisvest in de binnenstad van Weert aan de Molenstraat. Daar had men, na diverse uitbreidingen, geen mogelijkheden meer. In de binnenstad was onvoldoende ruimte en de bestaande sportvelden op Fatima kwamen te vervallen in verband met geplande woningbouw (1949). Er moest dus worden omgezien naar een alternatieve locatie. Inmiddels waren de boerderijen De Helmonder en De Lichtenberg aangekocht, ondermeer om de varkensstallen – die verboden werden in de binnenstad – te verplaatsen. Overigens had het College in die tijd naast varkens ook (rij)paarden, koeien, schapen en kippen.
Al eerder, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden plannen ontwikkeld voor een uitbreiding. Het schoolbestuur nodigde hiervoor Alphons Boosten uit Maastricht, ondermeer de architect van de St. Jozefkerk te Keent, uit. De heer A. Boosten is overleden op 2 januari 1951 en niet betrokken bij het uiteindelijk gerealiseerde ontwerp. Dat ontwerp is van de hand van zoon Th. Boosten, die destijds juist terugkeerde uit Amerika. (Dat was dus het foutje van mij, wat bij deze rechtgezet is.)
In die tijd bestonden ook plannen om de IJzeren Man tot recreatiecentrum om te vormen. De combinatie met het terrein aan de Kazernelaan was uit planologisch en gezondheidsoogpunt ideaal.
Destijds zijn ook kavels geruild met de toenmalige 2e Kaderschool Infanterie. Provisor van het BC de heer Nabben, die grote invloed op de plannen had, stond een integraal Amerikaans campusmodel voor ogen. Het BC was onderdeel van een groter integraal complex dat onderwijs, religie, sport en cultuur in zich verenigde. Het huidige terrein van De Lichtenberg, waar ook een openluchttheater, tennis- annex schaatsbaan, openluchtzwembad en Mariakapel liggen vormde één geheel met de onderwijsgebouwen. Volgens de cultuurhistorische verkenning (CV) van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is dit totaal uniek voor Nederland en Europa, een bijzonder gave realisatie van het na de oorlog weer oplevende ideaal van een gezonde geest in een gezond lichaam. Het geheel werd omsloten door een gracht omdat een hek onvoldoende zekerheid tegen insluiping en vernielingen bood.
Uiteindelijk zijn wat betreft de onderwijsgebouwen alleen unit 1 en gymzalen 1 en 2 gerealiseerd in overeenstemming met de oorspronkelijke planopzet. Deze planopzet verklaart trouwens veel over de situering van de gebouwen. De 1e vleugel ligt nu verscholen achter de latere uitbreidingen en is nauwelijks zichtbaar vanaf de Kazernelaan. Als men bedenkt dat eenzelfde gebouw gepland was op de hoek met de Nelissenhofweg is het beter te begrijpen. Deze oorspronkelijke opzet is niet gerealiseerd in verband met teruglopende aantallen priesterleerlingen.
1e vleugel (1959)
Deze vleugel is gebouwd als HBS (hogereburgerschool), een dependance voor de gebouwen van het Bisschoppelijk College St. Jozef in de binnenstad. De nieuwbouw ligt aan de Nelissenhofweg 1 te Weert en is kadastraal bekend als K 4088. Het ontwerp is van Architectenbureau Boosten te Maastricht. De welstandsformulieren zijn ondertekend door T. Boosten, die verder ook het ontwerp verzorgde. Zijn vader A. Boosten, de vermaarde architect van ondermeer de St. Jozefkerk Keent, is overleden op 2 januari 1951 en dus niet betrokken bij dit ontwerp van het BC. Het plan lag destijds in uitbreidingsplan `Lichtenberg`. Het ontwerp is gedateerd 9 december 1958 / 14 januari 1959, de bouwvergunning is verleend op 23 januari 1961.
Gymzalen (1960-1961)
Deze gymzalen zijn direct achter elkaar in 2 fasen gerealiseerd in 1961 en 1962. De bouw liep gelijktijdig met de 1e vleugel, maar de gymzalen zijn iets eerder in gebruik genomen, namelijk op 4 oktober 1962. Het adres is hetzelfde als van de 1e vleugel, namelijk Nelissenhofweg 1, kadastraal bekend K 4088.Het ontwerp is van Architectenbureau Boosten. Het gerealiseerde plan dateert voor wat betreft de 1e fase van 15 januari 1960 en vergunning is verleend op 23 januari 1961. De 2e fase is direct aansluitend gebouwd.
Deze teksten maken onderdeel uit van een cultuurhistorische inventarisatie van het Bisschoppelijk College. Voor degenen die geinteresseerd zijn in het volledige rapport, mail me op araemaekers@home.nl en ik mail U het schrijven van Joke Jongeling in PDF.