Volksdansgroep Wertha zondag met ‘hoffelijke’ dans en kostuums in Kunst – O – Foon.

In onze kunst- en cultuuruitzending zondagmorgen a.s. tussen 11.00 uur en 12.00 uur, zal Dorien Blankers en haar zus een aantal middeleeuwse hofdansen op het podium brengen.

Ook zullen door haar ontworpen kostuums te bewonderen zijn.

Voor ons radio mensen is dit natuurlijk ook een leuk experiment en we zijn dan ook heel benieuwd hoe we het ervan af gaan brengen.

Wilt U dit zien, dan zult U naar Galerie Weert moeten komen aan de Biest 76 te Weert.

Dorien is een gepassioneerd danser en brengt de volksdansen authentiek op het podium. Het zijn dansen van oorsprong uit het Niederdeutsch of Dietsch – een soort Nederlands met Duits accent door de Duitse invloeden i.v.m. de gemengde huwelijken, vriendschappen en andere familiebanden uit deze landen.

Het duo gaat brengen;

‘Ain Niederlandisch Runden Danz’ uit 1523. Een rustige dans met typische stampjes en klappen wat in de middeleeuwen kenmerkend was voor de kinder- en jeugddansen. Dit geldt heden ten dage nog voor de volksdans.

‘Ein Niderlendisch Tenzlein’ uit 1544. Deze dans is iets uitbundiger wat zich uit in huppelpassen en rondjes met partner.

‘La Spagna’uit 1400 – 1460. Een hofdans die door de hoge adel werd gedanst op bals en huwelijken. Het is een dans met statig karakter en komt van oorsprong uit Spanje. Het was in die tijd de bedoeling om tijdens dit soort bijeenkomsten, hun huwbare dochters aan de man te brengen, waarbij de soort dansen en kostuums uiterst bepalend waren voor de partnerkeuze. Hoe hoffelijker en hoe rijker zijn kleding met goud en zilver versierd was, hoe eerder een danspartner met goedkeuring van ouders en familie.

‘Est-il conclu par un arret da’mour?’ uit 1500-1600. Deze dans met typische spinetklanken, -de voorloper van onze piano- beeldt een verlaten liefde uit. Conclusie, ja of nee! Of valt er nog iets te raden, want wie weet komt er toch nog een vervolg?

Dorien is ook op zoek naar mensen met ‘hart’ voor dans. Je kunt hier zelf komen aanschouwen dat volksdansen meer dan moeite waard is en veel plezier geven kan.

Wil je meer info: bel 0495-534747 of gsm 06-51717495, Dorien Blankers.

Mail: duizendpoot53@hotmail.com

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s