Er is mega veel te doen in augustus dus het wordt soms een kwestie van opdelen of kiezen in Weert.

Allereerst zondag 14 augustus de Festeynder in Nederweert- eind wat denk ik niet veel nadere toelichting nodig heeft.

Op 21 augustus wordt het een kwestie van opdelen of kiezen.

Allereerst vanaf 20 augustus

SOUND met experimentele geluiden in de Boostenzaal te Weert

SOUND, het experimentele geluidenproject van Weerter beeldend kunstenaars Renier Vaessen, Rob Kars en geluidstechnicus Hans Wijtvliet wordt uit zijn slaap gewekt.

Van 20 augustus tot en met 18 september kan men elke zaterdag- en zondagmiddag van13.00 tot 17.00 uur in een van de Boostenzalen (achter voormalig Bisschoppelijk College, Weert) een kijkje nemen, het oor te luister leggen, of meedoen. De makers van SOUND nodigen iedereen uit, die iets met kunst, muziek, geluid hebben (kunstminnend publiek, kunstenaars, geluidsfanatici, experimenteerders, percussionisten, ritmefanaten, beatboxers, hardopdichters, etc.) om in ieder geval te komen kijken en luisteren. Het is de bedoeling dat spelers en makers tot meerdere, spontane uitvoeringen verleid zullen worden in dit fascinerende, nog steeds grensverleggende kunst/klankspel. Een slotconcert is geplanned voor zaterdag 17 september tussen 15:00 en 16:00 uur. Toegang is voor eigen risico, maar gratis.

SOUND is een groot (12 m doorsnee) interactief instrumentarium. Het bestaat uit een houten vloer met daarop een carousselachtige metalen constructie van spanten, nylonkoorden en bamboestokken. Door spelers vanuit het midden in beweging gebracht, dansen die op allerlei klankproducerende voorwerpen en materialen. Een en ander wordt met contactmicrofoontjes electronisch versterkt, of met mengpaneel en opnamegeheugen vervormd of herhaald.

SOUND is zeer geschikt gebleken voor experimentele samenwerking tussen kunstenaars van diverse aard: componisten, improviserende musici, begenadigde amateurs van verschillend artistiek niveau. SOUND bleek deze combinaties moeiteloos aan te kunnen, was ongeëvenaard in de originele verbeelding van geluid, ritme, harmonie en klankkleur. Het produceerde in de jaren ‘90 vele geruchtmakende, concerten en uitvoeringen. Maar zoals dat gaat in de kunst, er kwamen andere ijzers in het vuur. De kunstenaars gingen hun eigen weg. Het werd een ‘project-in-ruste’…tot nu!

Wil je meedoen, met een try-out, concert of performance neem dan contact op met : Rob Kars karsart@gmail.com tel 0650863452 of Renier Vaessen vaessen@art-shock.nl tel. 0621291149. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Voor meer informatie: zie www.soundinreprise.nl

De Boostenzalen zijn bereikbaar via de IJzerenmanweg bij de Lichtenberg. Volg de borden en wees welkom.

Zondag 21 augustus vanaf 11.00 uur op de Oelemarkt een Summer Beach Party.

Vanaf 14.30 uur een zomerconcert ‘accordeon in de Lichtenberg”.

Vanaf 15.00 uur kunt op een tweetal podia terecht in het centrum van Weert voor blues & rock.

En last but not least opent deze dag de expositie van Galerie Weert om 14.30 uur met werk van Dirk Schreinders en Tjikkie Kreuger.

Zaterdag 27 augustus;

KARSART: vijftig jaar in de kunst in de Boostenzaal

De Weerter beeldend kunstenaar Rob Kars (Rotterdam 1946) exposeert een selectie van zijn  schilderijen, beelden en projecten uit de afgelopen 50 jaar. Hij doet dat in een van de twee Boostenzalen aan de IJzerenmanweg (achter het voormalig Bisschoppelijk College Weert).

De tentoonstelling KARSART loopt (gelijk met het Geluidenproject SOUND, in de andere zaal) van 27 augustus tot en met 18 september en is elke zaterdag- en zondagmiddag te bezoeken van 13:00 tot 17:00 uur. Toegang gratis.

Kars is een halve eeuw bedrijvig in de kunst, dus je zou denken: alles gezien en beleefd.

Mooi niet! De afgelopen drie jaar werkte hij ter plekke, intensief aan visueel onderzoek naar de oorsprong van de beeldende kunst, zoals die ooit bij het oudste mensenvolk – de Bosjesmannen van zuidelijk Afrika – begonnen is. Zo gezegd: terug naar de bron. Het uit die arbeid voortgekomen kunstboek “The Work” is nu verkrijgbaar via www.blurb.nl.

Hoewel hij een zeer bereisde wereldburger is, zal Zuid Afrika (“het land dat ik met liefde haat”) aan hem blijven trekken. Niet verwonderlijk, want hij woonde er tien jaar lang en zijn oudste zoon is er geboren. De eerste geschiedkundige Herodotus zei heel lang geleden al, dat uit Afrika altijd iets nieuws komt. Voor Kars is dat letterlijk zo en zijn schilderijen bevestigen het keer op keer. “De wereld waarin wij leven met alles erop, eraan en erin is schitterend en verschrikkelijk tegelijk.” stelt Kars. “Alle goede kunst geeft op de een of andere manier uitdrukking aan deze paradox. De grote verscheidenheid aan uitingsvormen en vooral de schoonheid, die dat overal op aarde in alle culturen oplevert, is eindeloos intrigerend en spannend.”  Zijn werk illustreert deze fascinatie: het laveert herhaaldelijk tussen abstractie en figuratie. Hij zoekt het beste uit beide bronnen, afhankelijk van wat een kunstwerk nodig heeft.

Geijkte kunstmethodes en materialen boeien hem niet. Hij schildert bijvoorbeeld liever met latex, als het zo uitkomt, dan met olieverf en hij laat zich graag verrassen door de charme van de toevallige vlek, of een prachtig ‘mislukte’ foto. Alles, zelfs lichtgevende verf, is geoorloofd, als het maar werkt. Serendipiteit (vinden wat je niet zocht) staat hoog in zijn vaandel. En stijl? Picasso zei het al eens tegen een van zijn klanten: “Stijl, Madame, is een gevangenis.”

Op deze expositie is duidelijk te merken hoe het kunstzinnige roer telkens weer omgegooid moest worden. Desondanks behoudt het oeuvre een constant levenslustig karakter.

Kars is een lyrisch schilder. Er is bij hem altijd veel te zien en te beleven!

De Boostenzalen zijn best te bereiken via Diesterbaan – Ijzerenmanweg – na de Lichtenberg rechts aanhouden. Voor meer informatie raadpleeg www.karsart.nl   

Ook zaterdag 27 augustus in Ell op een steenworp afstand van Weert.

En zondag 28 augustus kunt U nogmaals naar Ell. Zie ook http://www.popell.nl/

Dus genoeg te doen dunkt me en dit is uiteraard niet uitputtend.Nu nog een beetje prettig weer en de maand augustus kan niet meer stuk.

 

 

 

 

 

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s