Het programma van de 36 ste Festeynder op Eynderhoof te Nederweert-eind is bekend.

De alweer 36ste Festeyndereditie op zondag 14 aug. 2011 wordt  een levende taalles met Limburgse spreuken en gezegdes, met als thema “schoeën gezagdj”.

Rond 1900 waren er veel specifieke spreuken en gezegden, maar ook verhalen, want men kende de moderne communicatiemiddelen niet, in het streekdialect over het dagelijkse leven (ambachten, handel, geboorten, kinderspelen etc.). Deze spreuken en gezegden worden uitgelegd en uitgebeeld, bv.: “de vrouw voor de ploeg spannen” of  “edere daag ‘n bruuëdje en soondigs ’n mikske”.

EXPOSITIES:

In het  Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof   kunt U genieten van de tentoonstellingen: “Stroop stoken”, “Terug in de Tijd” en het jaarthema ”Schoeën gezagdj” kan bezichtigen.

 

LIMBURGS OPENLUCHTMUSEUM EYNDERHOOF.

Tevens zullen de honderden vrijwilligers van Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof  het dagelijkse leven van de mensen tussen De Peel en de Maas van de jaren 40 – 50 van de vorige eeuw demonstreren, waar men ook de tentoonstellingen.

De toegang tot Eynderhoof is bij de entreeprijs inbegrepen.

OPTOCHT.

Een van de hoogtepunten  van Festeynder is de folkloristische optocht, die vanaf 13.30 u. door de kern van Nederweert-Eind trekt met als thema “schoeën gezagdj”.

FESTEYNDER ACCORDEONPLEIN

Het themaplein wordt dit jaar speciaal ingericht voor accordeon- muziek. Diverse stands, workshops en accordeongroepen zullen de hele middag wisselend allerlei stijlen accordeonmuziek spelen.

LEKKERS

Op de gezellig ingerichte terrassen kunt u naast een dorstlesser bij vele kraampjes oude gerechten zoals balkenbrij, zult, bloedworst, spek, pannenkoeken, poffertjes, maar ook op een ouderwetse manier gebakken brood en vlaai proeven. Tijdens uw wandeling door de dorpskern ervaart u op geheel eigen wijze de culturele kant van vroeger. Het gehele Peelleven met al haar geheimen, oude ambachten, gebruiken, personages, gezegdes en kleding wordt aan u gedemonstreerd.

VOLKSSPELEN

Kinderen kunnen meedoen aan de kindervolksspelen van vroeger. Meer dan honderd kinderen spelen, gekleed uit de tijd van Ot en Sien, de oude volksspelen zoals steltlopen, hoepelen, foekepotten, knikkeren en tollen. Maar ook uw kinderen kunnen, na een duik in de verkleedkist, een metamorfose ondergaan en een kussengevecht op een evenwichtsbalk houden of samen met de Eindse kinderen zang- of  kringspellen doen.

ENTREE

De entree voor een zondag terug in grootmoeders tijd van 12.00 tot 18.00 uur bedraagt € 7,00 voor volwassenen. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar geldt een entreeprijs van € 2,50. Er is een bewaakte fietsenstalling en voldoende  parkeergelegenheid voor auto’s  aanwezig.

De dorpskern van Nederweert-Eind vindt u door op de A2, afrit Nederweert (nr. 39) te nemen en verder de bewegwijzering ‘Festeynder’ te volgen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de organisatie van Festeynder, telefoon: 0495 – 63 12 43 of kijk op: www.festeynder.nl

FESTEYNDER

SCHOEËN GEZAGDJ

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s