Augustus de maand van de folklore bij Eynderhoof te Nederweert – eind.

Eynderhoof het heerlijke peeldorp in Nederweert-Eind

2011 het jaar van spreuken en gezegden

Augustus de maand van de folklore bij Eynderhoof

In de maand augustus van dit jaar is er weer van alles te beleven aan het Milderspaat 1 te Nederweert-Eind. Deze maand staat het “peeldorpje” weer in het teken van alle ambachten en folklore uit grootmoederstijd. Op de zondagen en woensdagen kunt u van 13.00 tot 17.00 uur genieten van alles dat Eynderhoof te bieden heeft en is er van alles rondom verschillende thema’s georganiseerd. Op de andere openingsdagen kunt u genieten van alles dat het museum zo al te bieden heeft.

Schoen Gezagdj

Dit jaar staat alles in het teken van spreuken en gezegden bij Eynderhoof. Hierbij is veel aandacht voor de streektaal, -verhalen en zang. Rondom alle ambachten zijn spreuken in het Weertlands aangebracht (met vertaling) zodat men kan zien en ervaren waar sommige spreuken of gezegden vanaf gekomen zijn.

Van vlas tot linnen

Op zondag 9 augustus gaan we met het thema van Vlas tot linnen terug in de tijd. Alles dat te maken heeft met het vlas gaan we bekijken, aanraken etc. Terug naar 1840 toen vlas belangrijk was voor het maken van linnen en olie. De hoveniers van Eynderhoof gaan het vlas oogsten en bewerken, verwerken waarna de rest van het proces te bewonderen is. Dus ook de textielgroep is hard aan het werk en demonstreren het repelen, hekelen en zwongen van vlas. En alsof dat nog niet genoeg is kan men kijken hoe het spinnen en daarna weven er aan toe ging. Alle technieken die men nodig heeft kan men niet alleen zien, men kan ook helpen. Kinderen (ik denk zelfs ook de volwassenen, als ze willen) mogen deze dag nl. meehelpen en hun eigen weefwerkje maken.

Festeynder

Zondag 14 augustus is het weer zover Festeynder. Historie en folklore voor de 35ste keer! Deze zondagmiddag trekt er weer een optocht door Eind en staat het gehele dorpje op zijn kop. Het lijkt dan net of Eind in het geheel een openluchtmuseum is met wel 1600 figuranten in de kleding van rond 1900. Dit jaar geheel in het thema van spreuken en gezegden ofwel “Schoeën gezagdj”. Er worden een 40 tal spreuken en gezegden, in de streektaal, uitgebeeld. Op een ludieke manier wordt duidelijk op welke wijze en waarom een gezegde tot stand is gekomen. We zijn bijzonder trots op de optocht met dit onderwerp omdat een en ander nog nooit vertoond is in Limburg. Wilt u meer hierover te weten komen is er bij Eynderhoof een tentoonstelling ingericht  genaamd “Schoeën gezagdj”. In en om het museum en het dorp zijn deze dag honderden ambachten in bedrijf, is er folkloremuziek te beluisteren en kan met genieten van ouderwets eten. Dit festival is een waar zomerspektakel voor het hele gezin. Voor meer informatie ga naar www.festeynder.nl

Karren maar….

Op zondag 21 augustus staat Eynderhoof geheel in het teken van “Karren Maar…” een show van boerenwagens, rijtuigen, koetsen, handkarren en ook  bakfietsen etc. Alles staat in het teken van het vervoer en hoe dit in 1900 plaats vond. Of het nu ging om vervoer per paard of met de benenwagen alles wordt deze dag uitgebeeld en uitgelegd zodat U zich weer in de tijd van toen waant. Natuurlijk is de voerman ook aanwezig die uitleg geeft over alles en ook de smeden gaan een karwiel slaan. Heel bijzonder is het werk van onze draaier die vandaag de karnaafwerkzaamheden uitvoerd (alleen te zien bij Eynderhoof). Ook de andere ambachten zijn deze zondag weer in bedrijf en een en ander wordt opgeluisterd met een optreden van de Coconblazers, een seniorenblaaskapel uit Nederweert en omgeving.

De vertellers vertellen

Zondag  28 augustus is het verhalendag bij Eynderhoof. De streektaal staat dan met “Schoen Gezagdj” in de belangstelling. Boeiende vertellers komen met anekdotes, verzen en verhaaltjes en gaan terug in de tijd. Daarnaast is er ook muziek, de plaatselijke zanggroep ”Young for ever” zingt liederen in dialect en daarnaast andere meezingers. Ook is de tentoonstelling te zien over spreuken en gezegden en kunt u het Wichterspeuleplenkske bewonderen. Dit nog eens extra uitgebeeld door de kindervolksspelen die deze dag weer volop gespeeld worden.

Kinderdoedagen

Op de woensdagen in de maand augustus zijn de befaamde kinderdoedagen met heel veel extra’s voor de kinderen. Voor het programma verwijzen we naar de website www.eynderhoof.nl. De vakantiepas is geldig en geeft op vertoon € 0.50 korting.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s