Portretten van Laura Caris in Kunstcentrum Weert op zondag 7 augustus a.s.

Iedere eerste zondag van de maand presenteert de SKW een expositie van een van de leden of een gastkunstenaar. Laura Caris (Weert, 1968) schildert zowel in haar vrije werk als in opdracht portretten. Wat in eerste instantie opvalt, in ieder geval voor degenen die de geportretteerden kennen, is dat ‘het lijkt’. Die gelijkenis wordt bereikt door een flinke portie ambachtelijkheid in Laura’s werk. Ze begint met een onderschildering, daar gaan diverse lagen olieverf overheen en het geheel wordt afgewerkt met enkele glacis-lagen om de puntjes op de i te zetten. Tot hier allemaal heel klassiek. Maar wie dichterbij gaat kijken ziet dat er naast het schilderen met olieverf ook gebruik gemaakt wordt van hedendaagse technieken. Laura past collages, sjablonen en spuitlak, verfstiften en linosnedes toe in haar werken. De ene keer ligt dat er dik bovenop, zoals bij de typografische elementen die ze vaak aan een portret toevoegt, de andere keer zijn die technieken kunstig verstopt en moet men goed kijken…’is dat stukje daar nou helemaal geschilderd of hoe zit het?’. Soms is het inderdaad ook gewoon een kanten tafelkleedje en een spuitbus die voor het juiste effect zorgen, of een stempel! Laura: ‘De uitdaging in het portretschilderen ligt voor mij deels in het halen van de fysieke gelijkenis. Daarnaast wil ik graag aan ‘de kop’ elementen toevoegen die iets zeggen over die persoon, over de sfeer die om hem of haar heen hangt. Tegelijkertijd moet het ook een goed schilderij zijn voor iemand die de geportretteerde helemaal niet kent. Het beeld moet kloppen qua compositie, kleurstelling, lijn, vlak, contrast, toon en alle andere dingen die je in een schilderij kunt gebruiken.

De expositie in het Kunstcentrum aan de IJzerenmanweg 15 (bij de Lichtenberg) is open van 11 tot 17 uur en de kunstenaar is zelf aanwezig. De entree is gratis.

 

Voor meer informatie:

www.kunstcentrumweert.nl

Laura Caris: tfn  06-51801875

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Portretten van Laura Caris in Kunstcentrum Weert op zondag 7 augustus a.s.

  1. Ankie zegt:

    Laura komt er wel! 🙂 Succes, Laura! Hoop dat het stampesdruk word die zondag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s