Bantopa 2, ‘persoonlijke impressie in het juiste kader zien’.

Ik begin mijn vorige artikel met ‘Bantopa, kleurrijk en gezellig maar ook leerzaam‘.

Dat de intentie van meer dan 100 vrijwilligers en organisatoren gericht is op vereniging en gezelligheid, dat staat als een paal boven water. Dat ze hun uiterste best doen om Weert een geslaagd en gratis festival te bieden ook. Het laatste wat ik wil doen is iemand beledigen voor zijn werk ‘in deze’ al 8 jaar lang.

De pracht en praal heb ik zeker gezien, daar begin ik ook mee en dat iedereen meer dan zijn best heeft gedaan ook. Dat de muziek en optredens zeer geslaagd waren, gezien de reacties, staat ook buiten kijf. Zeker omdat het weer op- en af ging was het des te meer zichtbaar met hoeveel hartstocht men de mensen een goed gevoel wilde geven.

Waar mijn verhaal over gaat ‘is dat niet iedereen met deze intenties, naar zo’n festival gaat’. Dat heb ik in mijn persoonlijke impressie weergegeven en ik ben er absoluut niet door gefrustreerd. Heb alleen zichtbaar willen maken ‘dat het nog steeds en misschien steeds meer nodig is’ dat mensen de ander en zijn omgeving wat meer respecteren. En daarbij vooral de ander in zijn waarde moeten laten, uit welke cultuur hij of zij ook afkomstig is.

Dat niet iedereen, ‘verbroedering, plezier en het in zijn waarde laten van mensen hoog in het vaandel heeft staan’. En dat daarmee dus de doelstelling van een festival als Bantopa vaak niet begrepen of beter gezegd ‘botweg genegeerd wordt’.

Dat er meer mensen zich in negatieve zin uiten over deze samenkomst (de overbekende Nederlandse kritische en pessimistische uitlatingen). En dat deze negatieve aspecten nooit met naam benoemd worden, waardoor het altijd onderhuids blijft doorwoekeren. Dat wil ik hier ook graag weergeven. Dat het verdienstelijker zou zijn als eens wat meer mensen zich positief uit zouden drukken en wat meer begrip zouden hebben voor hun omgeving.

Het is dus geen belediging, geen afkraken en een niet begrijpen van de intenties  en uitvoering van een festival als Bantopa.

Het is alleen een constatering dat een festival als Bantopa schijnbaar meer dan nodig is, om onder de aandacht te brengen dat mensen ook op een waardige manier met elkaars culturele verschillen om kunnen gaan. En dat daar een code aan vast hangt, welke men zou moeten willen begrijpen.

Dit als reactie op een schrijven van een mevrouw met een uitleg waar waarschijnlijk meer mensen mee rondlopen. In de hoop dat het duidelijk mag wezen dat ik elke uiting van cultuur meer dan waardeer, er valt altijd wat te leren. Ook hoe het beter niet moet en dat heeft dan niets te maken met de organisatie of uitvoering van een belevenis.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s