Bantopa, een persoonlijke terugblik.

Bantopa, kleurrijk en gezellig maar ook leerzaam.

Een groot festival in de regen bezoeken geeft je altijd iets van weemoed, een zekere treurnis wordt wel weggenomen door de vlagen zon. Maar toch het echt uitbundige is eruit. Niet dat er iets te klagen is, genoeg mensen, genoeg eten, genoeg drank. Alleen het wordt zichtbaar dat iedereen zijn stinkende best staat te doen om het leuk te houden.

En juist dat roept een gevoel van eenzaamheid op. Schijnbaar pikken meer mensen dat op en het niet helemaal tevreden zijn straalt er dan ook vanaf.

Dat overkomt mij dus ook, schijnbaar ben ik een tijdje in de gaten gehouden. En plotseling staat zomaar uit het niets een man naast me, op zich niet raar natuurlijk. Alleen, hij staat te dicht bij. Frommelt nerveus aan zijn mobieltje en begint het geijkte gesprek van de jager. Of ik dans.’ Ja, ik dans wel ooit’, alleen op dit moment niet. Heb mijn ogen eigenlijk op het podium liggen en de massa ervoor. Er is genoeg te beleven dus het laatste waar ik zin in heb is een gesprek waar de uitkomst nu al van vaststaat. En net dat schijnen zulke lui gewoon niet te begrijpen, of misschien beter gezegd, ze negeren de boodschap gewoon. Tegen beter weten in willen ze je dat dan gewoon door je strot douwen en gaan gewoon verder met hun baltsgedrag. In principe ben ik geen grof mens dus uit beleefdheid neem ik een pilsje aan, eigenlijk ook tegen beter weten in. In de hoop dat er gewoon een vriendelijk maar afstandelijk alhoewel misschien toch leuk gesprek kan volgen. Juist dat gaat natuurlijk niet lukken en eindigt in een boze blik, een kwade loop van tafel en een halve pils in de prullenbak. Wat jammer toch, dat mensen een op zich leuke omstandigheid, moeten gebruiken om hun eigen eenzaamheid te vullen op deze verkeerde manier.

Nu kwam deze meneer niet uit Nederland, zelfs niet uit Europa. Had verder ook niets met de Caribian. Dat carnaval vaak opgevat wordt als een vrijbrief voor onconventioneel handelen is ons Limburgers sinds de invasie van ‘boven de rivieren Hollanders’ natuurlijk bekend. Het is alleen jammer, dat op een multi cultureel festival meer onbehouwen lui niet op de hoogte zijn van de cultuur ‘hoe kennis te maken op een manier die de ander in zijn waarde laat’. Die vooral het feest laat zijn waar het voor bedoelt is, samen dansen, eten en drinken met fantastische muziek en entertainment in ontmoeting met de ander.

Dus Caspar, ook al kom je uit Afrika en ben je al vijf jaar hier. Leer eerst de algemene codes van samenzijn voordat je je nog waagt aan een gesprek met welke vreemde dan ook. Pas dan ook heb je een leuke tijd in welke cultuur dan ook.

En krijgt ‘Bantopa’ de glans die het verdient, een samenkomst van mensen onder klanken die niet alledaags in de oren liggen. Met de toegevoegde waarde van plezier in het vreemde en het eigene.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s