Kunstinkijk, Atelierroute Weert en klein ´in memoriam´ van een drietal belangrijke kunstenaars.

De levende materie van Michiel Gieskes in Kunsthal Weert op tweede Paasdag

Michiel Gieskes dankt aan zijn vorige presentatie in Weert  bekendheid als kettingzaagkunstenaar. Hij werkt echter niet alleen met de zaag maar ook met fotocamera en videocamera. Licht speelt een grote rol in zijn werk. Het zonlicht zorgt voor schaduwen en geeft beweeglijkheid aan de dingen. In waterdruppels zijn alle kleuren van de regenboog in volle pracht te zien. Gieskes experimenteert met prisma’s. Hij vangt de kleuren met zijn camera en projecteert deze op zijn model. In de serie films die hij op Tweede Paasdag toont in Kunsthal Weert ziet U hiervan het resultaat.  Op de video-stills ziet U bloei en vergankelijkheid van de natuur verbeeld.

Kunstenaar Gieskes toont hier een niet aflatend enthousiasme voor schoonheid en kleur. Het verkennen van oppervlakken van het menselijk lichaam, de vormen van bomen, het onderzoeken van materialen werken als inspiratiebron en stimulans in een creatief proces dat nooit lijkt te eindigen. Een nooit eindigend spel.

Michiel heeft een liefde voor de natuur en door hard werken trekt hij het ontstaan van welvingen van vruchten en het menselijk lichaam na en leert zo de werkelijkheid steeds beter kennen. Hij vergelijkt zijn beeldhouwwerk met masseren: ” Als ik de huid masseer, voel ik het onderliggend vlees, de ribben, warmte, reactie, de adem, genot, eenwording, zoals bij het gemasseerd worden”.

“Het materiaal wordt levend, ook bij schuren van steen of hout, er ontstaat een relatie, contact, liefde voor levend-te-worden materie”.

In de film MANNA ziet U de verbeelding van het mysterie van de Graal. Een zoektocht naar het mysterie van zon, maan, mens en energie. We zien de rug van een vrouw als een schaal waarin meel neerdaalt en vermengd wordt met water. Het brood rijst in de schaal van de ademende rug in de warmte van de mens. Lichaam en brood versmelten in het ademen en rijzen en worden een geheel. In de “schaal” komen horizontale en verticale energie samen.

De presentatie duurt van 11 tot 17 uur en de kunstenaar is zelf aanwezig.

Daarnaast is er natuurlijk veel meer te beleven op het pleintje bij de kunsthal. Want na de opening van de Kunstinkijk in de Tiendschuur om kwart over tien door Harrie Coolen, kunt U beginnen aan de inmiddels meer dan bekende Weerter atelierroute. Het pleintje rondom de Kunsthal is een itiem plekje waar U meerdere kunstenaars zult ontmoeten. Het kunstcentrum aan de Lichtenberg is ook geopend en ik ben zeer verheugd dat ik ook mijn eigen werk kan laten zien. Mijn video´s zijn te bezichtigen in de Tiendschuur en in het Kunstcentrum zal ik een mix van fotografie met textiele werkvormen laten zien. Deze fotografie is het basismateriaal voor mijn video´s en is de tastbare materie voor de vervluchtigde werelden in tijd en geluid.

Ook is er in de Tiendschuur een kleine ´in memoriam´ ingericht voor eeen drietal kunstenaars welke kortgeleden het eindige voor het oneindige hebben verruild.

Harrie Martens (1928 – 2010) overleed na een korstondig ziekbed in Roermond. Harrie is voornamelijk bekend om zijn monumentale kunst en ´De Lichtenberg´.

Uit het geschonken materiaal heeft ´de Tiendschuur´ een selectie samengesteld van nog niet eerder vertoond materiaal.

Eloy Wertz (1932 – 2011), meester zilversmid en telg uit het edelsmedengelslacht Esser in Weert. Eloy was de vaste restaurateur van het Gemeentemuseum Weert. Van hem een dwarsdoorsnede van zijn werk binnen deze kleine expositie.

Jan Tullemans (1924 – 2011) overleden jongstleden 27 februari. Vooral bekend om zijn expresionistische schilderijen en als nestor van de Weerter kunstenaars. Binnen deze expositie is een kleine selectie te zien van zijn tekeningen van Weert en de regio en een aantal zelfprotretten.Jan Tullemans  1924 - 2011

Ik wens U een fijne Pasen toe en hoop U te mogen begroeten in het Kunstcentrum bij De Lichtenberg.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s