Het natuurlijke snuifje cultuur in onze Peel is grensoverschrijdend.

Ons Peellandschap wordt meer en meer een culturele belevenis met veel natuurlijke indrukken. Onze historie in zowel Limburg als Brabant in woord en beeld. Een aantal ´bezienswaardigheden´ hebben de handen in elkaar geslagen en slechten daarmee de eeuwenoude grens tussen Brabant en Limburg. Ze zijn ook moeiteloos binnen een dag te bezoeken, bieden genoeg variatie, laten ook je sportieve talenten niet onbenut en kunnen ook nog echte Limburgse streekgerechten en uiteraard de beroemde ‘- Neder – Weertse’ vlaai authentiek op tafel zetten.

Gisteren heb ik weer eens hernieuwd kennis gemaakt met Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. De ontvangst was weer ongewoon hartelijk en ongedwongen, met koffie en een lekker stukje kersenvlaai. De kersen komen weliswaar uit Zuid- Limburg want het is dankzij de scharen merels voor de vrijwilligers niet mogelijk om meer dan een aantal minieme emmertjes te oogstKinderen maken hun eigen bakselsen. De rest van de vlaaien worden wel met eigen teelt gebakken. Wekenlang zitten ‘de vrouwen’, appels en peren te schillen om ze daarna in keurige stukjes in te vriezen. Maar het resultaat mag er wezen, in een echte houtgestookte oven op traditionele wijze gebakken, abrikozen, appel, peren, pruimen, kruimel, kersenvlaai en natuurlijk verse krentenbollen.

Dit jaar is het thema van dit peeldorp, ´2011 het jaar, – van spreuken en gezegden – of te wel Schooeën gezagd´.  Het gehele dorp is volgehangen met tegeltjes wijsheid uit vervlogen tijden. En buiten de lekkernijen is er veel te zien betreffende ons cultureel leven in vroeger tijden. Je raakt er absoluut van doordrongen dat de huiselijke taken toch wat lichter zijn geworden op zo’n 50 jaar tijd. Dat het ambachtelijke, stichtelijk te noemen is, kun je met eigen ogen zien. Het is natuurlijk nostalgische kwaliteit maar ook vreselijk arbeidsintensief. Gelukkig is er geen gebrek aan vrijwilligers, welke ook nog een ambacht in de vingers hebben. Momenteel hebben ze de handen vol aan de weder opbouw van een oude stroopfabriek uit Herckenbosch. Er zijn al legio vrijwilligers in de leer bij een heuse stroopmaker, maar of men dit seizoen al zo ver komt om de productie op te stoken is toch nog zeer de vraag. Er moet namelijk nog een schoorsteen van 13 meter komen en de kennis om zoiets op te bouwen is dun gezaaid. Is dit klaar dan gaat men niet op z’n lauweren rusten want er is werk genoeg aan de winkel. Buiten de wekelijkse gang van zaken en thema’s ligt er nog een complete ‘tiendenschuur’ te wachten, keurig gestapeld en gelabeld onder afdak.

A.s. zondag 10 april is een zeldzame archeologische vondst te zien die door deskundigen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werden bestempeld als ´bijzonder´en ´zeldzaam´. De 11.000 jaar oude resten van een edelhert. Gevonden in de bedding van de Tungelroyse beek op ´de Mildert´ bij Nederweert-Eind. Daarmee staat de complete prehistorische nederzetting, beneden in het archief in de volle spotlights. http://www.eynderhoof.nl

Nu ik het zo uitgebreid over de Peel heb kan ik natuurlijk bezoekerscentrum ´Mijl op Zeven´ in Opsel niet vergeten. De toegangspoort tot nationaal park ´De Groote Peel´ is vriendelijk ingericht en het begin- en eindpunt van uitgezette wandelroutes en talrijke activiteiten. Zondag 17 april ook geheel in het teken van de cultuur historie in het jasje van een belevingstocht. Binnen de tocht alles ‘over veen en verleden’. http://www.staatsbosbeheer.nl

En ´last but not least´, het nationaal beiaard- en natuurmuseum te Asten. Alles uit de natuur en cultuur van de Peel, met daarnaast de grootste collectie klokken en bellen ter wereld. Een prachtige klankentuin met insectenmuur waarin heel wat af te speuren valt. http://www.museumasten.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het natuurlijke snuifje cultuur in onze Peel is grensoverschrijdend.

  1. Geweldig hoe deze Anke Raemaekers kan vertellen over de streek en de peel.
    Gebbel de ambassadeur van de peel wil graag contact met deze dame om eens te keuvelen over de natuur en de peel in het bizonder en om haar in de peel hier in griendtsveeneen te mogen ontvangen en te laten kennismaken en beleven van dit gedeelte van de peel met zijn zeer rijke,maar korte geschiedenis.
    Met vriendelijke groeten Uw GEBBEL
    gebbel@peeltochten.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s