Expositie Marcel van Hoef, Yvonne Schroeten en ‘commedia dell’ Arte’ in Weert……..(rectificatie)

Daar er enkele onjuistheden in dit artikel geslopen waren, publiceer ik het overnieuw, ditmaal correct.

Tot en met 25 maart dus, alsmede werk van onze Weerter kunstenaar Marcel van Hoef, bij ‘de Paters op de Biest’, later dit jaar zullen wij hem begroeten in ons programma Kunst –  O – Foon. Samen in een expositie met een illuster duo namelijk ‘Studio Job’, Job Smeets en Nynke Tynagel.

Te zijner tijd natuurlijk hier alle info te vinden, persoonlijke site http://www.marcelvanhoef.nl/

Expositie galerie Mia Joosten

Galerie Mia Joosten presenteert in de Paterskerk, Biest 43 te Weert:

Schilderijen van Judith Dubois, Richard Lee Barton, Udo Braehler, Marcel van Hoef en Pieter Lemmens en beelden van Marc Truijen.

 

Openingstijden: zondag 13 maart t/m vrijdag 25 maart van 11.00 tot 17.00 uur woensdag 16, donderdag 17, woensdag 23 en donderdag 24 maart ook van 19.00-22.00 uur.

Op het programma van de volgende Kunst – O – Foon ook de commedia dell’arte.

Daar de communicatie betreffende dit langlopende project in handen van Yvonne Schroeten ligt, zullen we via haar aan interessante items trachten te komen. Maar met zekerheid zal het liggen op het vlak van de theatrale kunsten.

Yvonne exposeert momenteel met eigen werk in de galerie van Rick nog te bezichtigen t/m 27 maart a.s. maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom.

Commedia dell’arte is de gebruikelijke naam voor het Italiaanse geïmproviseerde typentoneel van de 16e tot 18e eeuw. Kenmerkend is dat in de toneelstukken steeds dezelfde personages met steeds dezelfde naam, een direct herkenbaar uiterlijk en eenzelfde karakter optreden.

In grote lijnen kwam de inhoud van een geïmproviseerde voorstelling er op neer, dat één of twee paren gelieven op hun weg naar elkaars hart tal van obstakels zagen opgeworpen. Door toedoen van de knechten dreigde een uitzichtloze situatie te ontstaan, maar tenslotte kwam door een slimme grap of ingreep, een miraculeuze ontknoping of een wonderbaarlijke ontwikkeling alles nog op zijn pootjes terecht.

Het Commedia dell’arte-thema komt onder andere terug in lesprogramma’s en specifiek cursusaanbod, evenals in activiteiten in de vorm van een theatervoorstelling in het Munttheater in april en een projectweek in juni die zelfs tot in de binnenstad van Weert reikt.

Opvoering van ‘Pantalone en de bruidschat’.

23 april in het Munttheater

De voorstelling ‘Pantalone en de bruidschat’ gaat over een oude vrek, die meent op slinkse wijze twee vliegen in een klap te slaan: een mooie vrouw te trouwen, en een grote buit te vergaren. Door allerlei intriges pakt dit zaakje echter heel anders uit…
De voorstelling is geschreven door een van Rick’s theaterdocenten: David Vermeulen. De rollen zullen worden vervuld door jonge toneelleerlingen onder leiding van David. Elke discipline die Rick in huis heeft, wordt vertegenwoordigd in deze prachtige voorstelling. Cursisten van Rick zullen dansen, de muziek en het decor verzorgen en de rollen worden toebedeeld aan diverse theatercursisten. Docenten van de muziek-, dans- en beeldende afdeling zijn enthousiast aan de slag om met elkaar te denken en werken aan deze multidisciplinaire voorstelling, die op zaterdag 23 april twee maal in het Munttheater te zien zal zijn.

Informatie over tijden, entreeprijs en wijze van reserveren volgt binnenkort.

Zoals eerder al besproken ook in de uitzending Trix Reintjens op accordion, Nienke Vonken op piano met luisterliedjes.

Afgelopen zondag Trix mogen beluisteren in een zeer geslaagd concert met haar accordeonensemble Áir d’Accordeon’ in de St. Theuniskapel. Het samengaan van cello en accordeon schijnt niet zo voor de hand te liggen. Trix heeft dan ook zelf een bewerking gemaakt van enkele tango’s van Astor Piazzolla. Samen met Marlies Muijzers is ze tot een bijzondere uitvoering gekomen.  De weemoedige klanken van de cello gaan toch verrassend goed samen met de volle klankkleur van de accordeon. Ben benieuwd waarmee ze ons in de muziekzaal van Rick gaat verrassen.

Kunstinkijk en kunstroute van Stichting Kunstcentum Weert info binnenkort op hun site http://www.kunstcentrumweert.nl/. Wij hopen iemand te mogen begroeten, die meer kan vertellen over de educatieve kanten van de Kunstinkijk. Want er komen maar liefst 1200 leerlingen en ouders in ons museum ‘de Tiendschuur’ kijken om een snufje echte Weerter cultuur op te doen.

Galerie Weert heeft binnenkort een feestje, het tweede bestaansjaar van deze galerie van Ankie Vanderfeesten aan de Biest 76. ‘Doorzetten en streven naar het beste’, we zullen het live horen.

Aankomende expoistie Aude Audenda “Waag wat gewaagd moet worden” met
Ans Verdijk & Arte Colder. Een verrassende samenwerking.
The-first-casualty-of-war-i.jpg
Opening: 27 maart om 15.00 uur

Arte Colder

The first casualty of war is the truth

Arte Colder zijn werk kenmerkt zich door de fascinatie tussen mens en machine. Deze fascinatie begon al op jeugdige leeftijd in de nabijheid van de Twentse textielnijverheid. De scheppende kracht van deze textielmachines, maar ook de gevaren in de textielfabriek, zet de verhouding tussen mens en machine op scherp.
Arte Colder gaat met zijn tekeningen in deze opstelling qua materiaalgebruik terug naar de basis. Echter in zijn werk gaat hij verder dan de textielmachines. Dit keer is het berekenende karakter van de huidige oorlogsvoering zijn inspiratie. Van een afstand word er oorlogstuig geproduceerd, gepresenteerd en afgevuurd; onderkoeld en clean. Mensen verworden tot machine; soms letterlijk.

Tegenover het ‘mannelijke’ werk van Arte Colder, staat het poëtische, feminiener aandoende werk van Ans Verdijk. Dat heeft vooral te maken met de gedetailleerdheid en de verwerking van diverse materialen in haar werk zoals blik, plastic poppetjes en foto’s. Het is allemaal handwerk. Wanneer je dat realiseert, denk je aan het secure en bewerkelijke karakter van merklappen, kant, haak- en breiwerk van weleer. Haar creaties zijn een reactie op het hier-en-nu. Dat kunnen politieke conflicten zijn maar ook tegenstellingen tussen man en vrouw. Haar verhalen zijn persoonlijk en hoewel het op het eerste gezicht er lieflijk en theatraal uitziet, kent haar werk zeker scherpe randjes. Medaillon van de pijnser van de koningen (detail)
blik, plastic, textiel, schilderij; 280 x 105 x 12 cm; 2006.

Onvermoed een allegaartje geworden van nabeschouwing, nieuws en komend nieuws.

Uitzending live op zondag 10 april tussen 11.00 en 12.00 uur vanuit de muziekzaal van Rick aan de Beekstraat. Van harte welkom, geweldige akoestiek, plaats genoeg en de koffie staat klaar.

Kunst – O – Foon, via Weert Fm 107.5 in de ether, of uitzending gemist Kunst -O – foon op de website van Weert FM.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Expositie Marcel van Hoef, Yvonne Schroeten en ‘commedia dell’ Arte’ in Weert……..(rectificatie)

  1. Monica zegt:

    Mooie kunst van Ans Verdijk & Arte Colder. Doet me een beetje denken aan het werk van de Braziliaan Leon Ferrari.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s