Behalve schilderwerk heeft Flop ook kleine sculpturen aan de tentoonstelling toegevoegd. Oude verftubes, die anders in andere cycli terechtkomen, hebben een plaats op het podium gekregen. De uitgeknepen tubes hebben de vorm van kleine gestalten aangenomen, kleine nietige menselijke gedaantes, uitgeknepen en verfomfaaid dienen ze nu een hoger doel. De lijdende mens en zijn nietigheid in het aangezicht van leven en dood. De kunstenaar geeft aan dat de terugkerende elementen in zijn schilderwerk, verwijzend naar Mondriaan, voor hem de betekenis van vernieuwing dragen. Met Mondriaan is het ‘nieuwe schilderen’ begonnen. En met Flop een andere kijk op de traditionele kruisweg.
Deze kruisweg herbergt ook een zekere spot op onze alles verterende maatschappij en het overheersende masculiene gedrag. In de zin van religie is dit natuurlijk een interessant item. Gestoeld op een Rooms Katholieke ervaringswereld, eigenlijk een stukje sarcasme. Want is deze wereld niet overheersend paternalistisch ten opzichte van God en alle goed. En ligt deze wereld niet al enige tijd onder vuur vanwege bepaalde sexuele uitspattingen en machtsvertoon tegenover zwakkeren.
Het theatrale aspect, wat de Rooms Katholieke volkscultuur zeker niet vreemd is, is dan ook sterk vertegenwoordigd in dit werk.
Prachtig was dan ook de openingsrede door Pastoor van Heesterbeek, onvoorbereid invallend voor onze wethouder van Cultuur, maar zeer zeker beter op zijn plaats tussen alle kerkelijke relikwieën. Voor mij, een iets jongere generatie, in vaak onbegrijpelijke beeldtaal, maar de meeste ouderen konden hem goed volgen.
Bij het verlaten van het museum loop ik in de armen van onze Deken, Pastoor Heesterbeek was vlak achter me. Zodoende konden we nog een mooie boom opzetten over jeugd en religie en haar schijnbare onbereikbaarheid. ‘Hoewel onze jongeren toch ook met zingevingsvragen moeten kampen!’ De slotsom was dat het aan de jaren 60 generatie moet liggen, door God en iedereen verlaten heeft zij geen kerkelijk voorbeeld voor haar kinderen kunnen stellen.
Is dit mischien wat Flop in zijn ‘kruiswegen 2’ aanschouwelijk maakt. Als een leeggeknepen verftube is het moeilijk schilderen, laat staan verbeelden wat de inhoud van een diepere ziel vermag te zijn. Is zo in ‘het geloof’ niet vaker met kwetsbare zielen omgesprongen! En is daarmee het begrip religie dan ook niet aan groter inflatie onderhevig dan het in wezen verdiend.
Kruiswegen 2 is in het Gemeentemuseum van Weert nog t/m 25 april te bezichtigen.
Dat onze jongeren niet geheel Goddeloos zijn mag blijken uit hun enthousiasme met performance en plezier in muziek. Als ik zie met hoeveel vreugd zij zich op het podium werpen en met zo’n saamhorigheid, dan geloof ik dat die creativiteit wellicht een ander doel zal gaan dienen met zeker zoveel mogelijkheden.
In onze uitzending van afgelopen zondag, nog te beluisteren via uitzending gemist ‘Kunst-O-Foon’, editie 10 van 13 maart op de site van Weert FM is dit enthousiasme duidelijk te horen. Voor het muziekgala van de Philips van Horne zijn overigens nog kaarten a 10,00 euro te koop bij het Munt theater. In tegenstelling tot wat op hun site staat, gaat het om 3 dagen, 4, 5 en 6 april.
Onze stadsdichter Henk Simons, heeft een bedachtzaam voorkomen. Maar als hij eenmaal het woord neemt ontpopt hij zich als een zeer aanschouwelijk spreker. Jammer dat we hem niet langer aan het woord konden houden. Wellicht is hij eens voor een lezing te strikken, zijn vertelkunst is zeer boeiend en inhoudelijk sterk. De primeur van de eerst 2 strofes van zijn nieuwe gedicht voor onze Koningin hebben we met genoegen in ontvangst genomen.
Blij dat we ook eens mensen uit ‘onze Parel van Limburg’ konden ontvangen. De cultuur tiert daar welig in dat kleine dorp bij de Belgische grens en met deze eerste kennismaking is het ijs gebroken. Wij zullen dus in toekomst zeker op de hoogte gehouden worden van ‘Stramproyer Kunsten’.
Demi en Luka Mans mogen dan dit jaar niet winnen maar hun optreden mag er zijn.
Stramproy ……live, zaterdag 19 maart in ‘de Zaal’.
Volgende uitzending van Kunst – O – Foon , op zondag 10 april tussen 11.00 en 12.00 uur vanuit de muziekzaal van Rick aan de Beekstraat. Ook hier staat de koffie klaar.
Van harte uitgenodigd dus, ruim van tevoren zal ik de samenstelling publiceren. Zowat zeker komt de Kunstinkijk aan bod en muzikaal verwelkomen we Trix Reintjens en Nienke Vonken.